Възможно ли е антисистемната Партия на пиратите в Исладния да вземе властта в страната? 

Изглежда не е изключено... Президентът на Исландия Гудни Йоханесон възложи на лидера на "пиратите" Биргита Йонсдотир да направи опит да състави правителство, съобщи Би Би Си. Радикалната формация стана трета политическа сила на последните парламентарни избори през октомври, а първите две партии така и не успяха да се разберат, за да формират кабинет.

Сега надеждата за правителство е Партията на пиратите да направи петпартийна коалиция с останалите парламентарно представени формации - Движение на левите зелени, Социалдемократическия алианс, партията "Светло бъдеще" и Партията на обновлението. Те имат общо 34 депутатски места или с две повече от минималното мнозинство от 32 гласа. "Пиратите" имат 10 депутати.

"Надявам се, че ще намерим начин да работим заедно", заяви Йонсдотир след срещата с президента.

Лидерката обаче отказа да назове потенциалния кандидат за премиер на страната. 

До предсрочни парламентарни избори в Исландия се стигна, след като "Досиетата Панама" разкриха, че премиерът Сигмундур Давид Гунлаугсон притежава активи в офшорни компании. Той бе принуден да подаде оставка.

Партията на пиратите се появи през 2012 г., в основата й са поддръжници на свободата в интернет, в програмата им се настоява за защита на данните на потребителите в мрежата, за безплатно здравеопазване, ново данъчно законодателство и т.н. Опонентите им твърдят, че управление на "пиратите" ще подплаши инвеститорите, те нямат политически опит и това ще се отрази лошо на икономиката на Исландия, припомня Би Би Си.