Днес се навършват точно 10 години от официалното учредяване на партия ГЕРБ. Първата "честитка" с появи във фейсбук профила на зам.-председателя на партията Цветан Цветанов. 

"Точно преди десет години на днешната дата, заедно с 3000 учредители в зала 1 на НДК, създадохме партия ГЕРБ. Всичко, което постигнахме за тези десет години, дължим на силата и всеотдайността на нашия лидер Бойко Борисов, който винаги е поставял интереса на хората на първо място. ГЕРБ се утвърди като истинска народна партия, благодарение на усилията и ежедевната работа на областните и общинските координатори на ГЕРБ, на общинските съветници, на кметовете, на народните представители, на евродепутатите, на министрите, благодарение на нашите членове и симпатизанти в България и по света!"

Така започва обръщението на Цветанов, който в самото начало на създаването на партията бе неин председател. Причината - тогава Бойко Борисов беше кметна София, а по закон (появил се по-рано заради бившия кмет на столицата Стефан Софиянски, който също направи партия - б.р.) градоначалниците нямаха право да са лидери на политически формации.

Според Цветанов преди 10 години ГЕРБ се е превърнала в "емоция и надежда" за България и гражданите й. Днес партията е стигнала до всеки човек и, по думите на дясната ръка на Борисов, членовете и симпатизантите на ГЕРБ също заслужават поклон и благодарности. В честитката няколко пъти се споменава, че ГЕРБ са стабилизирали страната след управление на БСП.

"Десет години ни донесоха десет изборни победи. Всяка победа ни правеше все по-силни. За нас резултатите от президентските избори тази година са един силен мотив да докажем, че България трябва да продължи европейския си път на развитие", пише още Цветанов. 

Премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов също излезе с пространна писмена реч по случай годишнината. В нея той казва, че благодарение на твърдостта и упоритостта преди 10 години партията е била създадена и е станала успешна, въпреки опитите "задкулисно да се пречи на всяка алтернатива". По думите на Борисов ГЕРБ въвели "нов тип правене на политика - политика на ценностите" и не са допуснали "компромис с демократичните устои" на страната.

"Успехът не се измерва с изборните победи – три пъти на избори за Европейски парламент, три пъти на парламентарни избори в България, три пъти на местни избори и веднъж на избори за Държавен глава. Успехът се състои в промяната, която постигнахме", казва Борисов. И изброява успехите - строежите, ниското ниво на безработица, икономическия растеж, финансова стабилност и т.н.

Лидерът на ГЕРБ изтъква като едно от най-големите предимства на ГЕРБ, че "връща властта на суверена", когато "подкрепата за политиките намалее". След което обявява, че ако на предсрочните парламентарни избори, които предстоят, ГЕРБ не е на първо място, остава в опозиция - тоест няма да участва в коалиционни формати.

"По волята на народа от последните президентски избори, днес сме изправени пред нови парламентарни избори. Ние от ГЕРБ умеем да се вслушваме в гласа на гражданите. Направеното от нас досега е видимо и ясно, но днес народът ни казва, че вече очаква от нас друго. Ние ще преосмислим нашите приоритети и както винаги досега, ГЕРБ ще предложи ясна управленска програма с точно разписани политики...

Ще положим всички усилия и ще работим, за да спечелим отново подкрепата на българите за нов управленски мандат. Категорични сме, че ще поемем отговорност да участваме и оглавим правителство след изборите, единствено ако народът ни нареди отново на първо място. При всяка друга ситуация ще заемем мястото си на градивна опозиция в Народното събрание. Основна цел за нас е да управляваме самостоятелно, за да можем да реализираме напълно нашите политики и планове за реформи.

Борисов заявява, че ГЕРБ ще остане партия, вярна на каузата си и няма да допусне "популизмът и хулиганството в политиката да завладеят страната ни", за да застрашат "стабилността, която постигнахме с толкова усилия".