Бившият министър-председател (2013-2014) и бивш кандидат за президент Пламен Орешарски призна в студиото на бТВ, че е гласувал на втория тур за Румен Радев. Според данните на социологическите агенции, това са направили и над 95% от гласувалите за Орешарски на първия тур, когато той бе официално подкрепен от ДПС.

„Аз много се изненадвам, че има вероятно има 2-3-4%, които са подкрепили г-жа Цачева“.

Орешарски не знаел да е имало сделка още преди първия тур ДПС да подкрепи кандидата на БСП на втория. Бившият премиер отхвърли вероятността да приеме предложение за служебен премиер или министър от бъдещия президент Радев.

„Принципно не съм склонен на такива краткосрочни действия, експерименти да ги наречем“.

Орешарски определи като експеримент цялото управление на Бойко Борисов. Оценката му за второто правителство на Борисов е същата като за първото - „слабо“.

„Страната загуби още две години. В неговия мандат ние не направихме нищо. От 90-те години всеки кабинет правеше нещо – кабинетът на Костов преструктурира икономиката, кабинетът на Сакскобургготски договори влизането в НАТО и ЕС, кабинетът на Станишев постигна други неща. Какво направи кабинетът на Борисов – влязохме в Шенген? Влязохме в ERM2?”

Орешарски отхвърли обвиненията на Бойко Борисов, че лагерът в Харманли е бил отворен по негово време и съответно той носи отговорност за проблемите сега.

„2012 година е първото решение за този лагер. Това е първият кабинет на Борисов. А това, че моят кабинет е изпълнил част от решенията, това лошо или добро ли е? Това, че г-н Борисов е решил да прави лагер там, а Орешарски го е направил? Това ли е моята вина?“

Бившият премиер коментира и предложеното от Патриотичния фронт увеличение на минималната пенсия на 300 лева. То не бе прието от Народното събрание, но стана повод за влошаване на отношенията между ГЕРБ и патриотите.

„Възможно е малко да се повиши пенсията. 300 лева ми се струва много висок скок. Ще преструктурира всички други разходи. Не бих препоръчал такъв скок и съм съгласен с премиера Борисов, че това е популизъм“.

Пламен Орешарски обаче е на мнение, че парламентът е трябвало да намали субсидията за партиите наполовина.

„След референдума и ясното мнение на българската общественост, трябваше да намалят субсидията на партиите поне с няколко лева. Аз бих намалил с няколко лева. Мисля, че е много 11. Може би 5-6 лева би изпълнявала добре функциите си“.