Article_top

Сергей Станишев

На този пленум трябва да дискутираме сериозно и да вземем ключови решения – и за нашата партия, и за държавата. На изборите за Европарламент партията се представи зле. На практика хората, които ни подкрепят не излязоха да гласуват. Знам, че това трудно може да се представи като протестен вот или наказание за нашата политика и действия. Защото те бяха полезни и донесоха промяна в живота на хората. Но не бяха достатъчни, за да накарат привържениците ни, обществото, да повярват, че това е добрия път, че сме тръгнали към промяната, която всички искахме и искаме. 

Управлението е изкуството на възможното. Но не и в България, не и днес.

Не и с това състояние на БСП. Затова толкова често на форумите ни през последната година говорех, че е необходимо да направим и невъзможното. Но с него не се справихме. Ние загубихме тези избори. С горчивина пред вас и пред себе си признавам – не първите. За партията, за всички нас тази загуба е болезнена. Лично за мен разочарованието е голямо. В тази кампания вложих сърце и душа, дадох всичко от себе си. За всички нас резултатът на евровота беше неочакван. Повод за анализ, за искрен разговор помежду ни, за равносметка. За вземане на решения, от които имаме нужда днес.

Но преди да стигнем до този разговор, искам да кажа какво чувствам и мисля в тази ситуация и в този момент. Защото има неща, които са по-важни от конкретния анализ. Това са принципите, заради които сме се събрали заедно. Това е вярата ни в нашата кауза, в левите идеи, в това кои сме ние. Преди всичко ТОВА трябва да си кажем в тази минута. 

Виждам, всеки ден чета и слушам помията, която се излива върху нас. Не за първи път след 1989 година се опитват да ни превърнат в изкупителна жертва на всички за всички проблеми в страната, натрупани за 23 години. А и отпреди това. Посрещам с усмивка на съжаление всичко това. Но не и със страх. Не и със загуба на увереност в това, че не сме изневерили на себе си. Болката, обидата и охулването няма да унищожат БСП. Предвестниците на поредния ни крах отново ще се окажат обикновени лъжепророци.

Няма да позволя БСП да бъде унижавана, обругавана, натиквана в ъгъла.

Няма да допусна моята партия да бъде поставена на колене. Нека всички, които крещят срещу нас да знаят - загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак. Когато всички си мислят, че сме най-слаби, тогава е важно да покажем силата си. Тогава трябва да покажем, че имаме кауза, че имаме принципи. И умеем да ги отстояваме.

Лошата новина за онези, които злорадстват в момента е, че БСП има хъс да се бори, да отстоява гордостта си, себе си, достойнството си. В името на справедливостта и на левите идеи, в които вярваме. В последните дни наблюдавам как някои се объркват и тълкуват нашите качества като недостатъци. Нека знаят - слабост е възгордяването, смирението е мъдрост.
Да, ние сме толерантни. Ние сме предвидим и коректен партньор. Но нека никой не си мисли, че това е израз на безволие или покана за злоупотреба с доверието ни. Че това може да бъде повод да бъдем притискани. 

Защото освен любезна усмивка можем да покажем и сила.

Трябва да е ясно, че никой не може да ни размахва пръст. Никой не може да взема нашите решения вместо нас. 
Няма да позволя да се мисли, че БСП може да бъде използвана като партия на ишлеме. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъдем параван за реализацията на такива. Ще носим нашата отговорност за нашите действия. От това не се плашим. Нашите рубежи ще ги отстояваме.

Ние сме горда партия. С принципи и традиции. Но преди всичко сме партия с характер. Който не е обръгнал и не се е калил във вътрешните битки в БСП, той не става за политик. Сами го знаете, а и аз от собствен опит. 
Поради факта, че БСП пое отговорност да направи правителство от позицията на втора политическа сила след парламентарните избори през 2013 година, партията трябваше на всяка цена да покаже силен резултат на тези европейски избори. 

Анализът, който ви е представен, е достатъчно подробен. Но искам да подчертая няколко фактора:
Първо, за разлика от всички останали партии, БСП не възприе тези избори като национални. Не ги превърнахме в кауза и лична битка. Затънахме в критики и самокритики, вместо да се занимаваме с кампания и да убеждаваме хората в правотата и резултата на собствените си действия. 

Сега всеки ден получавам писма и становища от страната – дръжте се.

Нека да кажа обаче: "Дръжте се" не е състояние на духа. Можем да държим управлението, но не ако имаме подкрепа единствено на думи. Можем да сме силни, единствено ако имаме нужната подкрепа в нужния момент.

Второ, платихме цената за упорито насажданото мнение (включително и по време на кампанията), че БСП е мандатоносител, но на практика ДПС е водещата партия в управлението. За съжаление по време на мандата имаше и достатъчно реални факти, събития, поводи, които затвърдиха тези внушения. Казвам това не за да се оправдаваме с нашия партньор, а за да отчетем реалностите. Бяхме лоялен и честен партньор, но се оказахме неумели и нерешителни в упражняването на властта. Да не говорим, че сами постоянно си пречехме. За колко кадрови решения, за колко политики имахме коренно противоположни предложения, които противопоставяхме и яростно се борехме един срещу друг. За това сме си виновни само и единствено ние.

Трето, за първи път водим кампания на два фронта. АБВ не само откъсна жива плът от партията. Но доведе и до парализа на част от твърдите ни избиратели. Никой не може да изчисли размера на щетите, които ни нанесе този проект. Ако АБВ взе 90 000 леви гласа, поне още 100 000 отказаха да излязат и да гласуват.

Успехът на тези избори беше задължително условие за стабилизиране и на парламентарното мнозинство и на мандата на правителството. Не успяхме, показахме незадоволителен резултат и това отключи процесите, на които сме свидетели днес.

Загубата на изборите можеше да бъде компенсирана единствено с повече сила на БСП в управлението.

Това беше моята позиция, изразена категорично пред партньорите. Трябва да призная, че тази идея не се прие с ентусиазъм. Настоявах за широк формат на консултации между двете партии, които подкрепят кабинета, за дискусия как да стабилизираме управлението, каква трябва да е формулата на кабинета, политиките, които трябва да се провеждат. 
Но в момента, когато официалните разговори между БСП и ДПС по този въпрос предстоеше да започнат, точно тогава дойде пресконференцията. 

Не съм наивник.

След резултата на евровота на всички ни стана пределно ясно, че кабинетът няма да издържи докрая. Но все пак смятах, че двете партии, които го подкрепят си дължат отговорно отношение. И трябва да спазват ролите и отговорностите си.

Признавам - не очаквах от ДПС този ход - да излязат с присъда над кабинета „Орешарски“, основана върху хронограма от три сценария за предсрочни избори.

Искам днес да кажем ясно: заслужаваше ли си да се нагърбваме с този мандат, с риска да носим такава тежка отговорност за управлението от почти невъзможна позиция и в ненормална обществена обстановка?

Нека да попитам - забравихте ли как изглеждаше България на колене? 

Забравихте ли демонстрацията на просташка безнаказаност, самодоволната наглост и правенето на политика с неполитически средства, което беше запазена марка на управлението на ГЕРБ?

Забравихте ли страха, полицейщината, газенето на бизнеса, арогантността и безразличието към хората, стотиците хиляди прекършени съдби, унищоженото достойнство на милиони?

А спомняте ли си мълчанието на медиите и тяхната сервилност? Същите тези медии, които днес, освободени от страха, но далеч не и от зависимостите, си, се опитват да измият гузни съвести с яростно и безразборно оплюване към управлението и към БСП. 

Нека си спомним лицето на онова самозабравило се авторитарно управление, което ние имахме куража и силата да прекратим. 

Дори и само заради това си заслужаваше да поемем отговорността за съставянето на правителство.Трябва да кажем честно – насила не можеш да даваш, насила можеш само да вземаш!

Очаквахме хората на европейските избори да подкрепят тези политики. Това не стана. И предизвика криза в управлението, засили политическата нестабилност. Неотложно става хората да кажат ясно – какво искат да им се случи. Дали искат отново Борисов на власт, дали искат Бареков министър-председател? Всеки трябва да си носи отговорността – няма как да продължим да я носим само ние.

Наясно сме, че за дестабилизиране на обстановката работят ГЕРБ, ББЦ, Реформатори – всеки, който си поставя за основна цел властта. Всички, които са готови да пожертват и очернят България заради своя интерес. 

След като нашият партньор ДПС заяви своята позиция, не можем да носим сами отговорността за съществуването и действията на правителството и то при настоящата формула на управление. 

Нито министрите, нито премиера заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност.

Затова, най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката. Веднага след преодоляване на вота на недоверие.

Смятам, че утре, в дебатите по вота на недоверие, трябва категорично да защитим резултатите от финансовата политика на правителството. 

То оставя фискален резерв, увеличен с близо 2 милиарда, в сравнение с наследения от Дянков. И Герб, чието управление струваше на хората 8 милиарда – 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми, Герб, които откраднаха 1,5 милиарда от здравето на българите, НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството. 

Точно затова този вот трябва да бъде отхвърлен. В следващите дни и седмици обаче, очаквам всички министри, включително премиера, да защитят своето достойнство и свършената от тях работа. Съзнавам, че това далеч няма да компенсира липсата на медийна политика на кабинета, ако такава изобщо е имало. Но е важно най-после да се каже какво завариха министрите и какво постигнаха в тази трудна ситуация. Дължат го на БСП, дължат го на хората, дължат го и на себе си, като личности и професионалисти. Днес няма какво да губят, могат само да спечелят от своята откровеност.

Казвам всичко това, защото трябва да помним от къде тръгваме и накъде вървим. Битката за нормализация на България е едва в началото. И всичко, което направихме – и грижата за майките и децата, за най-бедните, и стабилизацията на регионите и общините, и свободата на инициативата, и отношението към възрастните и социално слабите. 

Всичко това са каузи, които си заслужават битката. С всяко от тези постижения, с всеки резултат от нашата политика - с направеното МОЖЕМ и ТРЯБВА да се гордеем.

Трябва да кажем честно – насила не можеш да даваш, насила можеш само да вземаш!

Очаквахме хората на европейските избори да подкрепят тези политики. Това не стана. И предизвика криза в управлението, засили политическата нестабилност. Неотложно става хората да кажат ясно – какво искат да им се случи. Дали искат отново Борисов на власт, дали искат Бареков министър-председател? Всеки трябва да си носи отговорността – няма как да продължим да я носим само ние.

Наясно сме, че за дестабилизиране на обстановката работят ГЕРБ, ББЦ, Реформатори – всеки, който си поставя за основна цел властта. Всички, които са готови да пожертват и очернят България заради своя интерес. 

След като нашият партньор ДПС заяви своята позиция, не можем да носим сами отговорността за съществуването и действията на правителството и то при настоящата формула на управление. 

Нито министрите, нито премиера заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност. Затова, най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката. Веднага след преодоляване на вота на недоверие.

Смятам, че утре, в дебатите по вота на недоверие, трябва категорично да защитим резултатите от финансовата политика на правителството. 

То оставя фискален резерв, увеличен с близо 2 милиарда, в сравнение с наследения от Дянков. И Герб, чието управление струваше на хората 8 милиарда – 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми, Герб, които откраднаха 1,5 милиарда от здравето на българите, НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството. 

Точно затова този вот трябва да бъде отхвърлен.

В следващите дни и седмици обаче, очаквам всички министри, включително премиера, да защитят своето достойнство и свършената от тях работа. Съзнавам, че това далеч няма да компенсира липсата на медийна политика на кабинета, ако такава изобщо е имало. Но е важно най-после да се каже какво завариха министрите и какво постигнаха в тази трудна ситуация. Дължат го на БСП, дължат го на хората, дължат го и на себе си, като личности и професионалисти. Днес няма какво да губят, могат само да спечелят от своята откровеност.
БСП се е доказала като партия, отговорна към България. Затова час по-скоро трябва да дадем на хората правото да се произнесат какъв да бъде новият парламент и кой да поеме отговорност за управлението на страната, за следващия бюджет, за пътя на България, за реформите, които са нужни – в образованието, администрацията, икономиката, здравеопазването. 

Хората трябва да дадат сила – независимо на коя партия, за да се постигнат резултати и да има промяна. Затова, пак повтарям, честната позиция е изборите да са незабавно. При наличието на политическа воля и отговорност на президента и на основните парламентарни и извънпарламентарни сили, срочни избори през юли са възможен и реалистичен вариант.

Това е най-добрият вариант за страната. Няма нито една причина освен тънки политически /и не толкова тънки икономически/ сметки, този парламент и това правителство да продължават своята работа. 

Най-голямата опасност пред страната в момента е ситуацията на нестабилност. България не може да си позволи това.

Правителството е заложник на нестабилността в парламента и това създава не просто несигурност в управлението. Това поставя под риск икономическата и социалната стабилност в страната, финансовата и енергийната система, договарянето на новата финансова рамка за еврофондовете, функционирането на институциите изобщо. 3 или 4 месеца неяснота и липса на политическа стабилност ще се превърнат в агония, която ще се отрази крайно негативно на ситуацията в страната. И отново цената ще платят гражданите, бизнеса, социално слабите. А това в никакъв случай не бива да допускаме.
България няма нужда нито от парламент, нито от правителство на изкуствено дишане. 

Има нужда от воля за търсене на трудни решения, от отговорност, от нова енергия и легитимност на управлението. Колкото по-бързо постигнем тази стабилност, толкова по-добре.  България има нужда от решения, не от отлагане на проблемите. Решения, които да доведат до необходимото за хората успокояване в обществото. Вярвам, че президентът, управляващите и опозицията могат да бъдат фактори на стабилността за страната, работейки именно в тази посока. Ако е необходимо могат спешно да се променят законовите срокове така, че волята на българите да бъде чута до края на юли и България да може да има ново начало. Всички трябва да знаят – БСП не се е вкопчила във властта. Нещо повече – призоваваме всички да загърбят партийните си интереси, дребни сметки и тайни кроежи и да се обединим в общата воля да направим изборите.

Готови сме на спешни консултации с всички политически сили и с президента в името на доброто на страната. България над всичко!

Мнозина днес казват – къде сме тръгнали на спешни избори? Партията е уморена, хората са объркани, предсрочните избори са риск. Вече две седмици слушам всякакви размисли и страсти. От искания за извънреден конгрес, през пълен цикъл отчет и избори, до традиционното искане на моята и на ръководството оставка. За съжаление в БСП искането на оставки се превърна не в търсене на решение, а в прехвърляне на отговорност. Нагоре и встрани. 

Аз обаче нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка и да се крие зад моя гръб. Нито ще се превърна в индулгенция за несвършената работа, в това число на всеки един от цялата партия. 

Затова днес искам да получа отговор:

Имам ли доверие и мандат да организирам предстоящите избори със всички необходими промени и действия? Искам ясно произнасяне на пленума.

Да, БСП има нужда, крещяща нужда от промени. Но затова е необходима волята, упоритото и последователно действие на всички, не само на председателя. Нека всеки поеме своята отговорност. Пред себе си, пред другарите си, пред партията. Трябва да е ясно, че за промяната, за която всички говорим е нужна и обща воля и много работа. Способни ли сте да я вършите? 

Не на последно място нужно е и всеки да си даде сметка, че поставянето на БСП на първо място означава отказ от много други интереси. Хайде да си го кажем честно – включително лични и икономически. В това отношение изпитваме огромна липса на честност и откритост пред партията и обществото на редица наши членове. До такава степен се вторачихме в последните години в демократизма, в това да не се скараме, да не обидим някой другар, че стигнахме до абсурдни положения. Те са видими днес:

Всеки е готов да е самокритичен, но само за работата на другите и в изискванията си спрямо тях;

Изкривеното ни чуство за другарство се изразява в това, че партията и неините интереси минаха на второ място – важното е да не се бъркаме в полето на „другаря”;

Стигнахме до там, че защитаваме с по-голяма сила и самоотверженост близки, познати, приятели и прочее, независимо от това как тази ни позиция се отразява на партията;

Разделени на групи, всеки си е оградил едно парче от партийните организации и дори сами себе си лъжем, само и само да си осигурим места в конгреса и НС, за да гарантираме конкретното си влияние, но не и това на партията;

За някои изглежда, че ако сменим председателя, променяме партията. Дали това е решението? Лесно продаваем сценарий на медиите.

Питам се кого заблуждаваме?

Да БСП има нужда от дълбоки промени в структурите си, в организацията и начина на работа, в енергията, с която се бори за каузите си. Но някой прави ли си илюзии, че промяната е възможна само ако има воля за промяна в цялата партия. И без такава нагласа никой председател, нито какъвто и да било цикъл „Отчет и избори“, могат да променят нещата. 

Искам обаче да сме наясно. За да постигнем сериозен резултат на тези избори, за да получим доверието на хората, трябва да се справим с два фундаментални проблема. Липса на самочувствие и увереност в БСП. Вярваме ли си и готови ли сме да отстояваме и защитаваме идеите и политиките си? Всеки един от нас готов ли е да се бори за тях? Докога други ще задават темите в БСП? Докога ще го позволяваме да вярваме повече на нашите опонентите или на медиите, които ни охулват и на недоброжелателите отколкото на себе си. 

Искам да ви попитам - имаме ли необходимото самочувствие, за да постигнем успех?

Докога ще се държим като виновни за всичко и пред всички? Докога, и когато сме на власт, и когато сме в опозиция, ще търпим партии и лидери да ни унижават, вместо да се срамуват за това, което те самите са причинили на държавата и на хората? Докога ще навеждаме глава пред арогантността и простащината?

Искам от днес да сложим КРАЙ на оправдателния режим. Няма успех без самочувствие. Няма успех без самоотвержена битка. 

Успехът идва само при онези, които вярват на себе си. Не при онези, които постоянно търсят виновни другаде и се оглеждат за своите лични дребни сметки.

БСП има всички основания за самочувствие. Нека се погледнем в очите и да си кажем: БСП може,БСП има силна кауза, БСП трябва да се бори за нея.

И да, другарю Продев, ние пак сме тук! Заради паметта, заради победите и загубите, заради битките и каузите, заради настоящето и бъдещето на децата ни.

Публикуваме пълния текст на изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев без редакторска намеса и съкращения.

 
Янаки Стоилов, Димитър Дъбов, Пламен Орешарски, Евгени Узунов и Георги Пирински (от ляво на дясно) слушаха лидера с наведени глави. Снимка БСП

На този пленум трябва да дискутираме сериозно и да вземем ключови решения – и за нашата партия, и за държавата. На изборите за Европарламент партията се представи зле. На практика хората, които ни подкрепят не излязоха да гласуват. Знам, че това трудно може да се представи като протестен вот или наказание за нашата политика и действия. Защото те бяха полезни и донесоха промяна в живота на хората. Но не бяха достатъчни, за да накарат привържениците ни, обществото, да повярват, че това е добрия път, че сме тръгнали към промяната, която всички искахме и искаме. 

Управлението е изкуството на възможното. Но не и в България, не и днес.

Не и с това състояние на БСП. Затова толкова често на форумите ни през последната година говорех, че е необходимо да направим и невъзможното. Но с него не се справихме. Ние загубихме тези избори. С горчивина пред вас и пред себе си признавам – не първите. За партията, за всички нас тази загуба е болезнена. Лично за мен разочарованието е голямо. В тази кампания вложих сърце и душа, дадох всичко от себе си. За всички нас резултатът на евровота беше неочакван. Повод за анализ, за искрен разговор помежду ни, за равносметка. За вземане на решения, от които имаме нужда днес.

Но преди да стигнем до този разговор, искам да кажа какво чувствам и мисля в тази ситуация и в този момент. Защото има неща, които са по-важни от конкретния анализ. Това са принципите, заради които сме се събрали заедно. Това е вярата ни в нашата кауза, в левите идеи, в това кои сме ние. Преди всичко ТОВА трябва да си кажем в тази минута. 

Виждам, всеки ден чета и слушам помията, която се излива върху нас. Не за първи път след 1989 година се опитват да ни превърнат в изкупителна жертва на всички за всички проблеми в страната, натрупани за 23 години. А и отпреди това. Посрещам с усмивка на съжаление всичко това. Но не и със страх. Не и със загуба на увереност в това, че не сме изневерили на себе си. Болката, обидата и охулването няма да унищожат БСП. Предвестниците на поредния ни крах отново ще се окажат обикновени лъжепророци.

Няма да позволя БСП да бъде унижавана, обругавана, натиквана в ъгъла.

Няма да допусна моята партия да бъде поставена на колене. Нека всички, които крещят срещу нас да знаят - загубата на една битка няма да ни накара да развеем белия байрак. Когато всички си мислят, че сме най-слаби, тогава е важно да покажем силата си. Тогава трябва да покажем, че имаме кауза, че имаме принципи. И умеем да ги отстояваме.

Лошата новина за онези, които злорадстват в момента е, че БСП има хъс да се бори, да отстоява гордостта си, себе си, достойнството си. В името на справедливостта и на левите идеи, в които вярваме. В последните дни наблюдавам как някои се объркват и тълкуват нашите качества като недостатъци. Нека знаят - слабост е възгордяването, смирението е мъдрост.
Да, ние сме толерантни. Ние сме предвидим и коректен партньор. Но нека никой не си мисли, че това е израз на безволие или покана за злоупотреба с доверието ни. Че това може да бъде повод да бъдем притискани. 

Защото освен любезна усмивка можем да покажем и сила.

Трябва да е ясно, че никой не може да ни размахва пръст. Никой не може да взема нашите решения вместо нас. 
Няма да позволя да се мисли, че БСП може да бъде използвана като партия на ишлеме. Няма да обслужваме чужди интереси, нито ще бъдем параван за реализацията на такива. Ще носим нашата отговорност за нашите действия. От това не се плашим. Нашите рубежи ще ги отстояваме.

Ние сме горда партия. С принципи и традиции. Но преди всичко сме партия с характер. Който не е обръгнал и не се е калил във вътрешните битки в БСП, той не става за политик. Сами го знаете, а и аз от собствен опит. 
Поради факта, че БСП пое отговорност да направи правителство от позицията на втора политическа сила след парламентарните избори през 2013 година, партията трябваше на всяка цена да покаже силен резултат на тези европейски избори. 

Анализът, който ви е представен, е достатъчно подробен. Но искам да подчертая няколко фактора:
Първо, за разлика от всички останали партии, БСП не възприе тези избори като национални. Не ги превърнахме в кауза и лична битка. Затънахме в критики и самокритики, вместо да се занимаваме с кампания и да убеждаваме хората в правотата и резултата на собствените си действия. 

Сега всеки ден получавам писма и становища от страната – дръжте се.

Нека да кажа обаче: "Дръжте се" не е състояние на духа. Можем да държим управлението, но не ако имаме подкрепа единствено на думи. Можем да сме силни, единствено ако имаме нужната подкрепа в нужния момент.

Второ, платихме цената за упорито насажданото мнение (включително и по време на кампанията), че БСП е мандатоносител, но на практика ДПС е водещата партия в управлението. За съжаление по време на мандата имаше и достатъчно реални факти, събития, поводи, които затвърдиха тези внушения. Казвам това не за да се оправдаваме с нашия партньор, а за да отчетем реалностите. Бяхме лоялен и честен партньор, но се оказахме неумели и нерешителни в упражняването на властта. Да не говорим, че сами постоянно си пречехме. За колко кадрови решения, за колко политики имахме коренно противоположни предложения, които противопоставяхме и яростно се борехме един срещу друг. За това сме си виновни само и единствено ние.

Трето, за първи път водим кампания на два фронта. АБВ не само откъсна жива плът от партията. Но доведе и до парализа на част от твърдите ни избиратели. Никой не може да изчисли размера на щетите, които ни нанесе този проект. Ако АБВ взе 90 000 леви гласа, поне още 100 000 отказаха да излязат и да гласуват.

Успехът на тези избори беше задължително условие за стабилизиране и на парламентарното мнозинство и на мандата на правителството. Не успяхме, показахме незадоволителен резултат и това отключи процесите, на които сме свидетели днес.

Загубата на изборите можеше да бъде компенсирана единствено с повече сила на БСП в управлението.

Това беше моята позиция, изразена категорично пред партньорите. Трябва да призная, че тази идея не се прие с ентусиазъм. Настоявах за широк формат на консултации между двете партии, които подкрепят кабинета, за дискусия как да стабилизираме управлението, каква трябва да е формулата на кабинета, политиките, които трябва да се провеждат. 
Но в момента, когато официалните разговори между БСП и ДПС по този въпрос предстоеше да започнат, точно тогава дойде пресконференцията. 

Не съм наивник.

След резултата на евровота на всички ни стана пределно ясно, че кабинетът няма да издържи докрая. Но все пак смятах, че двете партии, които го подкрепят си дължат отговорно отношение. И трябва да спазват ролите и отговорностите си.

Признавам - не очаквах от ДПС този ход - да излязат с присъда над кабинета „Орешарски“, основана върху хронограма от три сценария за предсрочни избори.

Искам днес да кажем ясно: заслужаваше ли си да се нагърбваме с този мандат, с риска да носим такава тежка отговорност за управлението от почти невъзможна позиция и в ненормална обществена обстановка?

Нека да попитам - забравихте ли как изглеждаше България на колене? 

Забравихте ли демонстрацията на просташка безнаказаност, самодоволната наглост и правенето на политика с неполитически средства, което беше запазена марка на управлението на ГЕРБ?

Забравихте ли страха, полицейщината, газенето на бизнеса, арогантността и безразличието към хората, стотиците хиляди прекършени съдби, унищоженото достойнство на милиони?

А спомняте ли си мълчанието на медиите и тяхната сервилност? Същите тези медии, които днес, освободени от страха, но далеч не и от зависимостите, си, се опитват да измият гузни съвести с яростно и безразборно оплюване към управлението и към БСП. 

Нека си спомним лицето на онова самозабравило се авторитарно управление, което ние имахме куража и силата да прекратим. 

Дори и само заради това си заслужаваше да поемем отговорността за съставянето на правителство.Трябва да кажем честно – насила не можеш да даваш, насила можеш само да вземаш!

Очаквахме хората на европейските избори да подкрепят тези политики. Това не стана. И предизвика криза в управлението, засили политическата нестабилност. Неотложно става хората да кажат ясно – какво искат да им се случи. Дали искат отново Борисов на власт, дали искат Бареков министър-председател? Всеки трябва да си носи отговорността – няма как да продължим да я носим само ние.

Наясно сме, че за дестабилизиране на обстановката работят ГЕРБ, ББЦ, Реформатори – всеки, който си поставя за основна цел властта. Всички, които са готови да пожертват и очернят България заради своя интерес. 

След като нашият партньор ДПС заяви своята позиция, не можем да носим сами отговорността за съществуването и действията на правителството и то при настоящата формула на управление. 

Нито министрите, нито премиера заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност.

Затова, най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката. Веднага след преодоляване на вота на недоверие.

Смятам, че утре, в дебатите по вота на недоверие, трябва категорично да защитим резултатите от финансовата политика на правителството. 

То оставя фискален резерв, увеличен с близо 2 милиарда, в сравнение с наследения от Дянков. И Герб, чието управление струваше на хората 8 милиарда – 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми, Герб, които откраднаха 1,5 милиарда от здравето на българите, НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството. 

Точно затова този вот трябва да бъде отхвърлен. В следващите дни и седмици обаче, очаквам всички министри, включително премиера, да защитят своето достойнство и свършената от тях работа. Съзнавам, че това далеч няма да компенсира липсата на медийна политика на кабинета, ако такава изобщо е имало. Но е важно най-после да се каже какво завариха министрите и какво постигнаха в тази трудна ситуация. Дължат го на БСП, дължат го на хората, дължат го и на себе си, като личности и професионалисти. Днес няма какво да губят, могат само да спечелят от своята откровеност.

Казвам всичко това, защото трябва да помним от къде тръгваме и накъде вървим. Битката за нормализация на България е едва в началото. И всичко, което направихме – и грижата за майките и децата, за най-бедните, и стабилизацията на регионите и общините, и свободата на инициативата, и отношението към възрастните и социално слабите. 

Всичко това са каузи, които си заслужават битката. С всяко от тези постижения, с всеки резултат от нашата политика - с направеното МОЖЕМ и ТРЯБВА да се гордеем.

Трябва да кажем честно – насила не можеш да даваш, насила можеш само да вземаш!

Очаквахме хората на европейските избори да подкрепят тези политики. Това не стана. И предизвика криза в управлението, засили политическата нестабилност. Неотложно става хората да кажат ясно – какво искат да им се случи. Дали искат отново Борисов на власт, дали искат Бареков министър-председател? Всеки трябва да си носи отговорността – няма как да продължим да я носим само ние.

Наясно сме, че за дестабилизиране на обстановката работят ГЕРБ, ББЦ, Реформатори – всеки, който си поставя за основна цел властта. Всички, които са готови да пожертват и очернят България заради своя интерес. 

След като нашият партньор ДПС заяви своята позиция, не можем да носим сами отговорността за съществуването и действията на правителството и то при настоящата формула на управление. 

Нито министрите, нито премиера заслужават да носят самостоятелно отговорността за държавата в условията на липса на политическа подкрепа и парламентарна нестабилност. Затова, най-коректното и отговорно действие е незабавно да си подадат оставката. Веднага след преодоляване на вота на недоверие.

Смятам, че утре, в дебатите по вота на недоверие, трябва категорично да защитим резултатите от финансовата политика на правителството. 

То оставя фискален резерв, увеличен с близо 2 милиарда, в сравнение с наследения от Дянков. И Герб, чието управление струваше на хората 8 милиарда – 4 милиарда източен резерв и 4 милиарда нови заеми, Герб, които откраднаха 1,5 милиарда от здравето на българите, НЯМАТ НИКАКВО ПРАВО да размахват назидателно пръст нито на нас, нито на правителството. 

Точно затова този вот трябва да бъде отхвърлен.

В следващите дни и седмици обаче, очаквам всички министри, включително премиера, да защитят своето достойнство и свършената от тях работа. Съзнавам, че това далеч няма да компенсира липсата на медийна политика на кабинета, ако такава изобщо е имало. Но е важно най-после да се каже какво завариха министрите и какво постигнаха в тази трудна ситуация. Дължат го на БСП, дължат го на хората, дължат го и на себе си, като личности и професионалисти. Днес няма какво да губят, могат само да спечелят от своята откровеност.
БСП се е доказала като партия, отговорна към България. Затова час по-скоро трябва да дадем на хората правото да се произнесат какъв да бъде новият парламент и кой да поеме отговорност за управлението на страната, за следващия бюджет, за пътя на България, за реформите, които са нужни – в образованието, администрацията, икономиката, здравеопазването. 

Хората трябва да дадат сила – независимо на коя партия, за да се постигнат резултати и да има промяна. Затова, пак повтарям, честната позиция е изборите да са незабавно. При наличието на политическа воля и отговорност на президента и на основните парламентарни и извънпарламентарни сили, срочни избори през юли са възможен и реалистичен вариант.

Това е най-добрият вариант за страната. Няма нито една причина освен тънки политически /и не толкова тънки икономически/ сметки, този парламент и това правителство да продължават своята работа. 

Най-голямата опасност пред страната в момента е ситуацията на нестабилност. България не може да си позволи това.

Правителството е заложник на нестабилността в парламента и това създава не просто несигурност в управлението. Това поставя под риск икономическата и социалната стабилност в страната, финансовата и енергийната система, договарянето на новата финансова рамка за еврофондовете, функционирането на институциите изобщо. 3 или 4 месеца неяснота и липса на политическа стабилност ще се превърнат в агония, която ще се отрази крайно негативно на ситуацията в страната. И отново цената ще платят гражданите, бизнеса, социално слабите. А това в никакъв случай не бива да допускаме.
България няма нужда нито от парламент, нито от правителство на изкуствено дишане. 

Има нужда от воля за търсене на трудни решения, от отговорност, от нова енергия и легитимност на управлението. Колкото по-бързо постигнем тази стабилност, толкова по-добре.  България има нужда от решения, не от отлагане на проблемите. Решения, които да доведат до необходимото за хората успокояване в обществото. Вярвам, че президентът, управляващите и опозицията могат да бъдат фактори на стабилността за страната, работейки именно в тази посока. Ако е необходимо могат спешно да се променят законовите срокове така, че волята на българите да бъде чута до края на юли и България да може да има ново начало. Всички трябва да знаят – БСП не се е вкопчила във властта. Нещо повече – призоваваме всички да загърбят партийните си интереси, дребни сметки и тайни кроежи и да се обединим в общата воля да направим изборите.

Готови сме на спешни консултации с всички политически сили и с президента в името на доброто на страната. България над всичко!

Мнозина днес казват – къде сме тръгнали на спешни избори? Партията е уморена, хората са объркани, предсрочните избори са риск. Вече две седмици слушам всякакви размисли и страсти. От искания за извънреден конгрес, през пълен цикъл отчет и избори, до традиционното искане на моята и на ръководството оставка. За съжаление в БСП искането на оставки се превърна не в търсене на решение, а в прехвърляне на отговорност. Нагоре и встрани. 

Аз обаче нямам намерение да позволявам на никого да ме използва за изтривалка и да се крие зад моя гръб. Нито ще се превърна в индулгенция за несвършената работа, в това число на всеки един от цялата партия. 

Затова днес искам да получа отговор:

Имам ли доверие и мандат да организирам предстоящите избори със всички необходими промени и действия? Искам ясно произнасяне на пленума.

Да, БСП има нужда, крещяща нужда от промени. Но затова е необходима волята, упоритото и последователно действие на всички, не само на председателя. Нека всеки поеме своята отговорност. Пред себе си, пред другарите си, пред партията. Трябва да е ясно, че за промяната, за която всички говорим е нужна и обща воля и много работа. Способни ли сте да я вършите? 

Не на последно място нужно е и всеки да си даде сметка, че поставянето на БСП на първо място означава отказ от много други интереси. Хайде да си го кажем честно – включително лични и икономически. В това отношение изпитваме огромна липса на честност и откритост пред партията и обществото на редица наши членове. До такава степен се вторачихме в последните години в демократизма, в това да не се скараме, да не обидим някой другар, че стигнахме до абсурдни положения. Те са видими днес:

Всеки е готов да е самокритичен, но само за работата на другите и в изискванията си спрямо тях;

Изкривеното ни чуство за другарство се изразява в това, че партията и неините интереси минаха на второ място – важното е да не се бъркаме в полето на „другаря”;

Стигнахме до там, че защитаваме с по-голяма сила и самоотверженост близки, познати, приятели и прочее, независимо от това как тази ни позиция се отразява на партията;

Разделени на групи, всеки си е оградил едно парче от партийните организации и дори сами себе си лъжем, само и само да си осигурим места в конгреса и НС, за да гарантираме конкретното си влияние, но не и това на партията;

За някои изглежда, че ако сменим председателя, променяме партията. Дали това е решението? Лесно продаваем сценарий на медиите.

Питам се кого заблуждаваме?

Да БСП има нужда от дълбоки промени в структурите си, в организацията и начина на работа, в енергията, с която се бори за каузите си. Но някой прави ли си илюзии, че промяната е възможна само ако има воля за промяна в цялата партия. И без такава нагласа никой председател, нито какъвто и да било цикъл „Отчет и избори“, могат да променят нещата. 

Искам обаче да сме наясно. За да постигнем сериозен резултат на тези избори, за да получим доверието на хората, трябва да се справим с два фундаментални проблема. Липса на самочувствие и увереност в БСП. Вярваме ли си и готови ли сме да отстояваме и защитаваме идеите и политиките си? Всеки един от нас готов ли е да се бори за тях? Докога други ще задават темите в БСП? Докога ще го позволяваме да вярваме повече на нашите опонентите или на медиите, които ни охулват и на недоброжелателите отколкото на себе си. 

Искам да ви попитам - имаме ли необходимото самочувствие, за да постигнем успех?

Докога ще се държим като виновни за всичко и пред всички? Докога, и когато сме на власт, и когато сме в опозиция, ще търпим партии и лидери да ни унижават, вместо да се срамуват за това, което те самите са причинили на държавата и на хората? Докога ще навеждаме глава пред арогантността и простащината?

Искам от днес да сложим КРАЙ на оправдателния режим. Няма успех без самочувствие. Няма успех без самоотвержена битка. 

Успехът идва само при онези, които вярват на себе си. Не при онези, които постоянно търсят виновни другаде и се оглеждат за своите лични дребни сметки.

БСП има всички основания за самочувствие. Нека се погледнем в очите и да си кажем: БСП може,БСП има силна кауза, БСП трябва да се бори за нея.

И да, другарю Продев, ние пак сме тук! Заради паметта, заради победите и загубите, заради битките и каузите, заради настоящето и бъдещето на децата ни.

Публикуваме пълния текст на изявлението на лидера на БСП Сергей Станишев без редакторска намеса и съкращения.

Коментари

Анонимен's picture
Анонимен

продев

Тук сте..вижда се .за пореден път еба..те мамата на тази хубава държава.
Анонимен's picture
Анонимен

денди

посипал си е с прах главата а от устата пламени слова
Анонимен's picture
Анонимен

Emil

"Ние пак сме тук" - и пак сте си същите, вече 25 години. Напълно сте си заслужили ДПС-то, даже ви е малко.
Анонимен's picture
Анонимен

anitajones99@hotmail.com

Здравейте, аз съм г-жа Анита Jones, частен кредитор заем, който дава живот времеви възможности заеми. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчисти дълговете си или имате нужда от капитал заем за подобряване на вашия бизнес? Били ли сте били отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? Не търсете повече, защото ние сме тук, за всичките си финансови проблеми в миналото. Ние заем средства на лица, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да се инвестира в бизнес в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че правят надеждни и бенефициент на помощ и ще бъде готов да ви предложи заем. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес: (anitajones99@hotmail.com)
Анонимен's picture
Анонимен

Elizabeth Patrick

Търсите ли за заем? Или са ви отказали заем от банка или финансова институция за една или повече причини? Имате точното място за вашия кредит решения точно тук! Elizabeth Global Finance ограничено дават заеми на фирми и физически лица на по-ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Моля, свържете се с нас по електронна поща днес чрез elizabethp111@live.co.uk

Информация за кандидата:

  1) Пълно име:
  2) Държава:
  3) Адрес:
  4)-членка:
  5) Секс:
  6) Семейно положение:
  7) Професия:
  8) Телефонен номер:
  9) В момента се позиционира на мястото на работа:
  10) месечен доход:
  11) Размер на кредита е необходимо:
  12) Заем Продължителност:
  13) Цел на кредита:
  14) Религия:
  15) Кандидатствали ли сте преди;
  16) дата на раждане;
  благодаря,
Г-жа Елизабет Patrick
Анонимен's picture
Анонимен

Jonna Finance

Имате ли нужда от бърз и лесен заем? Аз съм г-н Jonna, главен изпълнителен директор на Jonna финансите кредит Company, аз съм за да ви позволи да знаете, че това е фирма, кредитиране, който дава заеми при лихвен процент от 2% до хора / бизнес организации, които са в нужда от пари. Искам да знаете, че вашият размер на кредита ще бъде предоставена на вас. Ние предлагаме всички видове заеми до сериозни мислещи хора, които се нуждаят от финансова помощ. За да получите процедурите по заема е започнало, да ни изпратите следната информация:-имейл: jonnafinance@outlook.com
Анонимен's picture
Анонимен

mary

Здравейте, аз съм г-жа Мери Luckson, частен кредитор заем, който дава живот времеви възможности заеми. Спешно Имате ли нужда от заем, за да изплати дълговете си или да имате нужда от заем, за да се подобри бизнеса си? Вие сте били отхвърлени от банки и други финансови институции? Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? търси повече, защото ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото. Ние назаем средства на лица, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да се инвестира в бизнес в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние предлагаме надеждна и бенефициент на помощ и ще бъде готов да предложи заем. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес:
(marylucksonloanhome@outlook.com, marylucksonloanhome@gmail.com)
Анонимен's picture
Анонимен

Maurice finance

Здравейте,
Аз съм г-н Морис сертифициран, почтен, законен и акредитиран пари заемодателя. Аз назаем пари на хората, които се нуждаят от финансова помощ. Имате ли лоша кредитна или имате нужда от пари, за да плащат сметките? Искам да използвам тази среда да ви информирам, че ние направи надеждна помощ бенефициент, тъй като ние ще се радваме да ви предложим заем. Предоставяната услуга. Контакт Email: mauricefinance@hotmail.com
включва:

рефинансира
Начало на кредита
ипотека
Home Improvement
Студентски кредит
Inventor кредит
Car кредит
Hard паричен заем
дълг консолидацията
Кредитна линия
бизнес кредит
личен заем
Международен кредит

Свържете се с нас и ще ни позволи ви помогне да излезем от финансовата hardship.Send ни електронна поща и молба за кандидатстване за кредит, за да запълни нагоре. не
изисква номер на социалната осигуровка и необходими никакви кредитни проверки. Получаване на финансиране за по-малко от 24 часа. Гарантирано 100% одобрение.

Контакт Email: mauricefinance@hotmail.com

С уважение,
Г-н Морис.
Анонимен's picture
Анонимен

becky

Здравейте, аз съм г-жа Беки Ovia, частен кредитор заем, който дава живот времеви възможности заеми. Имате ли нужда от спешен заем, за да изчисти дълговете си или имате нужда от капитал заем за подобряване на вашия бизнес? сте били отхвърлени от банки и други финансови агенции? Имате ли нужда от консолидация заем или ипотека? търсене не повече, тъй като ние сме тук, за да направи всичките си финансови проблеми е нещо от миналото. Ние заем средства, за да лицата, нуждаещи се от финансова помощ, които имат лоша кредитна или се нуждаят от пари, за да плащат сметките, да се инвестира в бизнес в размер на 2%. Искам да използвам тази среда да ви информирам, че правят надеждни и бенефициент на помощ и ще бъде готов да ви предложи заем. Така се свържете с нас днес по електронната поща на адрес: (beckyovia99@live.co.uk)
Анонимен's picture
Анонимен

Mr.Andres Уилямс

На края на финансовите си притеснения днес:

Аз съм от Латвия, мога да се усмихвам с този богобоязлив човек, аз имам заем в $70000 .USD и две от моите колеги също са получили заеми от този на човека, без никакви затруднения. Аз ви съветвам да се избират не на това лице, освен ако в действителност формуляр за кандидатстване на кредит в брой за вашия проект и други. Публикувам това съобщение, защото Mr.Andres Уилямс ме накара да се чувстват благословени от неговите кредит. Това е чрез познати срещнах този честен и щедър Бог, страх от човек, който ми помогна да се получи този заем фонд, за да регулира живота си, имате нужда от финансова помощ, ще остане, няма достъп до банкови кредити, или не са в интерес на банката, необходимо за финансиране на строителството, девелопмента, чрез създаване на собствен бизнес и на вашия личен бизнес, да сте виждали и трябва да правят пари, лоша кредитна или нужда от пари, за да плащат сметки или дългове. Така че, аз ви съветвам там любезно се свържете и да се срещнат с вас за услуги, които поискате от него. Неговата адрес за контакт: andresloanfirm07@live.com
Свържете се с него за повече информация, бъдете ясни и честни.

Адрес: andresloanfirm07@live.com
Mr.Andres Уилямс
Анонимен's picture
Анонимен

Elina Johnson

Търсите ли за заем? Или са ви отказали заем от банка или финансова институция за една или повече причини? Имате точното място за вашия кредит решения точно тук! Елина Johnson заем фирма ние сме ограничени в раздават заеми на фирми и физически лица на по-ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Моля, свържете се с нас по електронна поща днес чрез elinajohnson11@hotmail.com

Информация за кандидата:

  1) Пълно име:
  2) Държава:
  3) Адрес: а
  4)-членка:
  5) Секс:
  6) Семейно положение:
  7) Професия:
  8) Телефонен номер:
  9) В момента се позиционира на мястото на работа:
  10) месечен доход:
  11) Размер на кредита е необходимо:
  12) Заем Продължителност:
  13) Цел на кредита:
  14) Религия:
  15) Кандидатствали ли сте преди;
  16) дата на раждане;
  благодаря,
Г-жа Елина Johnson
Анонимен's picture
Анонимен

James

Здравейте,

Имате ли нужда от заем при лихвен процент от 3%? Ако отговорът е да, свържете се с мен сега чрез jamespeters0007@hotmail.com за повече информация.

Благодаря.
Анонимен's picture
Анонимен

Кристина Mills

Аз съм Кристина Mills по име. Аз живея в български, аз искам да използвам тази среда да предупредим всички заеми, търсещи убежище, да бъдат много внимателни, защото там са преди измамници everywhere.Few месеца бях финансово обтегнати, и поради отчаянието ми бях мамени от няколко онлайн кредитори. Почти бях изгубил надежда, докато един мой приятел ме насочи към един много надежден кредитор нарича г-н Peter Jackson, който да ми заемеш необезпечен заем от 85 000 щатски долара под 2 часа, без никакво напрежение. Ако имате нужда от всякакъв вид на заем, просто се свържете с него сега чрез: peterjacksonloan02@outlook.com Аз използвам тази среда да предупредим всички заем убежище заради по дяволите съм преминал през ръцете на тези измамни кредитори. И аз не искам дори ми враг да премине през такъв ад, че съм преминал през ръцете на тези измамни онлайн кредитори, аз също ще искате да ми помогнеш да предаде тази информация на други, които също са в нужда от заем, след като също си получите заем от г-н Peter Jackson, аз се моля Бог да му даде дълъг живот.

Бог да го благослови завинаги.

Кристина Mills

Свидетелство за това как аз имам моя заем
Анонимен's picture
Анонимен

Elina Johnson

Търсите ли за заем? Или са ви отказали заем от банка или финансова институция за една или повече причини? Имате точното място за вашия кредит решения точно тук! Елина Johnson заем фирма ние сме ограничени в раздават заеми на фирми и физически лица на по-ниска и достъпна лихвен процент от 2%. Моля, свържете се с нас по електронна поща днес чрез elinajohnson11@hotmail.com

Информация за кандидата:

  1) Пълно име:
  2) Държава:
  3) Адрес: а
  4)-членка:
  5) Секс:
  6) Семейно положение:
  7) Професия:
  8) Телефонен номер:
  9) В момента се позиционира на мястото на работа:
  10) месечен доход:
  11) Размер на кредита е необходимо:
  12) Заем Продължителност:
  13) Цел на кредита:
  14) Религия:
  15) Кандидатствали ли сте преди;
  16) дата на раждане;
  благодаря,
Г-жа Елина Johnson
Анонимен's picture
Анонимен

Dr Anita

Здравейте,
Това е да се информира широката общественост, че г-жа Анита Грава, частен заем заемодателят има отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихва за физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: (anitagrava@live.co.uk)

DATA кредитополучателя

1) Пълно име: .......................................................
2) Държава: ......................................................... ..
3) Адрес: ..........................................................
4)-членка: ............................................................ ..
5) Секс: ................................................................
6) Семейно положение: .................................................
7) Професия: ................................................... ..
8) Телефон: ................................................
9) В момента в позиция на работното място: .....................
10) Месечен доход: .............................................
11) Размер на кредита е необходимо: .....................................
12) Заем Продължителност: ................................................
13) Цел на кредита: .......................................... ..
14) Религия: ...................................................... ..
15) Кандидатствали ли сте преди .................................

благодаря,
г-жа Анита
Анонимен's picture
Анонимен

muller

Имате ли нужда от заем по някаква причина? Свържете се с нас сега с достъпна заем оферта при 2% лихвен процент с минимум $ 1000 и максимум
от $ 150,000,000,00 и трябва Ако интересува, моля свържете се с нас на адрес:
mullerjackloanlender@gmail.com за повече информация.

От вас се изисква да попълните и да ни изпратите следните данни, така можем да продължим, че при сделката за заем.

Вашето име:
Адрес:
държава:
Държава:
Секс:
Възраст:
Размер на кредита:
продължителност:
месечен доход:
Телефон за връзка:
Цел на кредита:

mullerjackloanlender@gmail.com
Благодаря, най-добри пожелания, както ние очакваме вашите спешно реагиране.
MR MULLER
Анонимен's picture
Анонимен

Joe Campbell

Да не би да търсите за много Genuine заем? Добрата новина е тук! ! ! Ние предлагат кредити, вариращи от 5, 000.00 $ 30, 000, 000.00. при 2% лихва на годишна. Заеми за развитие на бизнеса Ние сме сертифицирани, надежден, надежден, ефективен, бърз и динамичен контакт с нас чрез имейл: centuryfinance11@yahoo.com
Анонимен's picture
Анонимен

Harry Fragnad


Възможно ли е да търсите за бизнес кредит? личен заем, къща заем, кола заем, студентски кредит, заем консолидиране на дълг, необезпечени кредити, рисков капитал и т.н. .. Или сте бил отказан кредит от банка или финансова институция, за каквито и да било причини. Аз съм Harry Fragnad, частен кредитор, отпускане на заеми на фирми и физически лица в ниска и достъпна лихвен процент от 2% лихвен процент. Ако се интересувате? Свържете се с нас днес в harryfortune@outlook.com, harryfragnad@outlook.com и да получите вашия кредит днес наред ..
Анонимен's picture
Анонимен

mr luther

ние предлагаме заем на много евтина и достъпна лихвен процент, ако имате нужда от заем свържете се с нас чрез електронна поща като: johnlutherloanfirm1@outlook.com

благодаря ти
Анонимен's picture
Анонимен

Лари Cole

Здравейте

Това е г-н Лари Cole добре известен регистриран / сертифициран частен заем
кредитор. I дават заем за двете лица / компания на евтини
лихвен процент от 3%. Давам заеми до сериозни и честни клиенти
които обичат да завършат своите сделки и най-вече, да изпълни там
Обещавам, отмъщавайки на кредита. Значи вие сте в нужда от финансова помощ,
или спешно се нуждаят от заем, за да започне бизнеса си, или спешно
които се нуждаят от заем, за да изплати някои отдел в друг, за да получите вашия живот
става.
Сега тук е шанс за вас да решите всичките си проблеми. Всичко, което
трябва да направя сега, е, за да се свържете или да се чувстват свободни да се свържете с мен чрез:
larrymicrofinance@gmail.com


Наименование на кандидата:
Адрес: на кандидата:
Град:
държава:
Държава:
Пол:
Семейно положение:
Възраст:
Професия:
Приходи Оценка:
Тел
Mobile
Сума / Money запитана:
Заем Продължителност:
ЗАЕТОСТ (ако има такъв)
Място на работа :.
Име на фирмата:
Адрес:
Телефон за връзка:
Анонимен's picture
Анонимен

rachel

Здравейте, това е да се информира обществеността като цяло че г-жа Рейчъл Уилямс, частен заем кредитор ви отвори финансова възможност за всеки, който се нуждае от никаква финансова помощ. Ние даваме заем при 2% лихвен процент на физически лица, фирми и дружества по ясен и разбираем начин и състояние. свържете се с нас днес по електронната поща на адрес: (passionloancompany@gmail.com)
Анонимен's picture
Анонимен

Mrs Elizabeth

Смятате ли, изисква финансиране и сте се разочаровани от банките. Ние може да осигури директен
финансиране в размер на до 5 милиона в удобно лихвени проценти. Ние предлагаме 100% финансиране на услуги, които включват: - Конвенционална и Лични кредити на физически лица; Търговските заеми за средни и големи бизнес начинания; Малък бизнес администрация (SBA) заем за малък мащаб бизнес начинания, Angel финансиране и стартиране на бизнес заеми; инвестиционни заеми, както и заеми за недвижими имоти, жилищни и търговско финансиране, и финансиране Warehouse. Свържете се с нас за повече информация по - elizabethloaninvestment@live.com
Анонимен's picture
Анонимен

mr Henry

Имате ли нужда от спешен заем за бизнес или да плащат сметките при 3% лихва? Ние даваме заем за индивидуални и да си сътрудничат органи, вариращи от $ 3 хиляди долара до $ 20 милиона долара максимален срок продължителност от 1 до 30 години, Ако Да се свържете с нас по-долу подробности.
(1) Names______
(2) Country________
(3) Телефон Number_______
(4) Gender_________
(5) Заем Amount________
(6) Продължителност: _________
(7) Месечна Income____
С уважение,
Г-н CAMPBELL
имейл: henrywhiteloanfunds@gmail.com
Анонимен's picture
Анонимен

mr henry

Добре дошли в Henry бяла кредит Investment
фирма
(Персонално обслужване за всички ваши финансови нужди)
Ние, Везни Инвестиционна компания Доставчиците предлага заем
при много нисък лихвен процент от 2%, ние предлагаме Personal
заеми, дълг заем консолидация, рисков капитал,
Бизнес кредит, образование заем, Home кредит, и
Заем по някаква причина и неотложни нужди !. с
максимална продължителност от 30 години.
Били ли сте били отказали от вашата банка? Смятате ли,
имат лоша кредитна? Имате ли неплатени сметки? Има ли в
дълг? Имате ли нужда да се създаде бизнес? притеснявайте, не се
повече, тъй като ние сме тук, за да ви предложим ниски лихви по заем.
Нашият заем варира от $ 5000 USD (пет хиляди US
долара) до
$ 50, 000,000.00. (Петдесет милиона щатски долара). Ние също
заемаш в USA ДОЛАРИ EURO и паунда !!
Предаден на Този е-мейл:
henrywhiteloanfunds@gmail.com
1. пълния си имена: _______
2. Свържи адрес: _______
3 Държава на пребиваване: ______
4. заем сумата, необходима: ________
5 Продължителност: _____
6 Пол: _____
7 Професия: ________
8 Месечен доход: _______
9 Дата на раждане: ________
10.Telephone номер: _________
Yours в експлоатация, Henry White
Г-н Хенри кредит Investment Company
Email: henrywhiteloanfunds@gmail.com
Анонимен's picture
Анонимен

Mrs. Heather

Quality заем ООД е една от водещите независими компании за заеми от цял ​​свят. Ние сме добре установена и през годините се е развила добро разбиране на вашите нужди и индивидуални изисквания. Ние се ангажираме да лечение на нашите клиенти справедливо и предлагат услуга, която е професионален, приятелски и полезно. Нашите процедури са проектирани да ви е удобно, за да се гарантира, че ние предлагаме продукт, който отговаря на вашите условия, формалностите са сведени до минимум, а заедно с нашия гъвкав подход към всяка програма, не забравяйте да попълните вашата заявка за заем. Ние сме били помага на клиентите да променят и подобрят живота си за повече от 25 години и ние сме наистина независима, ние сме в уникална позиция да предложи широка гама от заеми за всички видове предприятия и физически лица. Нашата цел е да отговарят на вашите финансови нужди и вашето удовлетворение е много важно за нас. Ето защо ние трябва да даде заем на лихвен процент от 2%, моля се върнем към нас днес, ако се интересувате от нашите услуги.
E-Mail: qualityloanltd@qualityservice.com.


Анонимен's picture
Анонимен

Mrs Elizabeth

Смятате ли, изисква финансиране и сте се разочаровани от банките. Ние можем да предоставят пряко финансиране на до 5 милиона в удобно лихвени проценти. Ние предлагаме 100% финансиране на услуги, които включват: - Конвенционална и Лични кредити на физически лица; Търговските заеми за средни и големи бизнес начинания; Малък бизнес администрация (SBA) заем за малък мащаб бизнес начинания, Angel финансиране и стартиране на бизнес заеми; инвестиционни заеми, както и заеми за недвижими имоти, жилищни и търговско финансиране, и финансиране Warehouse. Свържете се с нас за повече информация по - elizabethloaninvestment@live.com
Анонимен's picture
Анонимен

BORROWERS APPLICATION DETAILS