Потънали в уханията на печени наденички, греяно вино и захаросани бадеми – така изглеждат класическите германски коледни базари, без които празникът просто не е празник и посещението им е ритуал както за семействата с деца, така и за всички останали. Но както класиката си е класика, така е факт и стремежът даден базар да се открои от другите, във връзка с което какво ли не измислят. И ако някой допусне, че вече всичко е виждал, може без проблем да открие нещо ново и наистина необичайно в предложенията, които по тази Коледа се сипят, мамейки търсачите на по-различни усещания.

Японският базар в Берлин

Той е само двудневен, но пък предлага сериозно разнообразие от далекоизточни храни и напитки. Изкушенията са не само за небцето – излагат се и произведения на традиционните занаяти, звучи японска музика, могат да се наблюдават сумо схватки и изискани японски танци. Далекоизточната култура е представена във всичките ѝ измерения, т.е. привлечени са не само любителите на саке.

„Греховният” базар в Хамбург

Градът, прочут със своя квартал на червените фенери „Санкт Паули”, естествено не пропуска възможността да предложи и още повече еротика, организирайки именно такъв профилиран коледен базар. Със съответния характер е и музиката, която звучи, а сексапилните ангелчета по сцената са истинско предизвикателство за публиката. Стоките по щандовете на свой ред са много сходни с асортимента на секс-шоповете, за продан се предлагат дори и интимни перуки от естествени коси. Деликатесите носят названия, които също не се отклоняват от темата – „Гореща лешникотрошачка” или „Нощна пеперуда”, а изложителите всячески търсят начини да се откроят – например чрез продажбата на вибратори от смърч, снабдени със сертификат за качество, сто процента екологични, ръчна направа. Все пак, както сочат наблюденията на очевидци, организаторите успяват да опазят баланса между фриволното и предколедната атмосфера.

Подземният винен базар

В избите на винарите от градчето Трабен-Трарбах (недалеч от Майнц) по Коледа не се предлага и грам еротика, за сметка на това – стотици литри качествено бяло мозелско вино, настанено в пределно своеобразен декор. Дължината на подземните коридори из избите е цели 22 километра, в което няма нищо странно – градът е прочут със своите вина и навремето дори е бил сравняван с Бордо по този показател. Накратко – коледният базар няма нужда непременно да е над земята, за да се постигне добро предпразнично настроение. Като ризлингът съвсем не е единственият изкусителен продукт – налице са и разнообразни мезета, както и всякакви типични за местността сувенири и подаръци. Децата пък имат възможността да си излеят малки оловни фигурки в старата ковачница.

„Розовите” коледни базари

„Pink Christmas“ в Мюнхен е само един от няколкото коледни базара за гейове и лесбийки, но и съвсем не само за тях – добре дошли са всички, а и необичайното в тези базари изобщо не е толкова много. Мюнхенският е най-старият – тази година се провежда вече за дванайсети път и е определян като най-малкият, но и най-цветният коледен базар в града. „Празненството тук е за хомосексуалните, но и за съседите и приятелите – за всички, които държат на пъстротата в живота и мирното съвместно съществуване“, казва организаторът на базара Роберт Майер-Карес. От сцената на вниманието на гостите се предлагат живописни шоу-програми, актьори-травестити забавляват публиката, ди джеи дават всичко от себе си, организират се състезания по красота и остроумие.

Екологичният базар в Берлин

Столичното сдружение „Зелена лига“ е организатор на базара в Берлин, който минава задължително под знака на спазването на социалните и екологичните стандарти. Греяното вино е био, вафлите са пълнозърнести. Тези, които продават на базара, се задължават да се впишат максимално в изискванията на еколозите, включително що се отнася до използвания амбалаж – не бива да има никакви пласмасови или хартиени отпадъци.

Базарите за вегани

Те постепенно стават все повече – в съответствие с нарастващия интерес към този начин на живот и на хранене, превърнал се в истинска мода в Германия. За тях е ясно – предлагат различни предколедни изкушения, нито едно от които не съдържа животински продукти. Тази година са най-малко осем, като например в Дуисбург и Лайпциг, а освен празнични вегански ястия и напитки, по щандовете могат да се намерят и вегански коледни подаръци за съмишлениците.

Базарът в гората

Известно количество кич няма как да няма – покрай светлинките, коледните песнопения, украсените елхи и сладостите. Стопанството Круме в околностите на Мюнстер, част от което е и една немалка горска площ, е всъщност идеалната кулиса за предпразнични разходки из ширналите се сред дърветата щандове. Изложителите никак не са малко – около 200, и те предлагат както занаятчийски произведения, така и най-разнообразни деликатеси. Най-привлекателното в базара обаче вероятно е пищното му осветление – над миллион светлинки „работят“ за гарантиране на вълшебното прекарване. „Много залагаме на светлината“, казва шефът на стопанството Йозеф Круме, който вижда в горския базар една своя реализирана мечта.

Скандинавският коледен базар

Той носи името „Лусия“ и е смятан за място, известно само на познавачите в Берлин. Уютното базарче е изцяло посветено на северните скандинавски страни. Покрай което на него могат да се намерят колбаси и кюфтенца от лос, финландски вафли, шведски пунш и различни исландски специалитети. На посетителите се предлагат и разнообразни възможности да се постоплят в зимните студове – както покрай огньовете на открито, така и в специалната хижа със сауна.

Базарът в морето

Веднъж годишно пристанищният град Емден в северна Германия засиява като истинско коледно вълшебство на вода: част от местния предпразничен базар е разположена по бордовете на корабите в пристанището. И малките и големи любители на морските приключения имат възможността не само да разгледат старинните и по-модерни плавателни съдове, но и да похапнат и да попийнат – бадеми, бисквитки и грог, обвявани от морски бриз.

Базарът под виадукта

Равена има не само в Италия, както се оказва – проломът Равена се намира в Шварцвалд и действително осигурява невероятен декор за предпразничното коледно изложение на вкуснотии и красиви предмети. Под пищно осветения виадукт, преминаващ над пролома, са подредени 40 дървени къщички, пълни с всякакви местни специалитети.

Чарът на Средновековието

Изключително приятна алтернатива на класиката са и базарите, които позволяват да се върнеш векове назад и на светлината на свещите да се потопиш в приказна атмосфера, пределно отдалечена от натрапчивостта на съвремието. Хлябовете се пекат в пещ и се вадят с лопати, на огромен шиш над жарта се върти цяло прасе, медовината се предлага в глинени канчета, а разплащателните средства не се наричат евро, а „сребърници“. Почитателите на миналото всяка година масово посещават старовремските базари, нерядко нагиздени и в одежди, съответстващи на някогашните времена. Там може да се послуша и музика, изпълнена на старинни иструменти, да се попадне на някое интересно представление, да се посети гледачка, предсказваща бъдещето, или децата да бъдат заведени при разказвач на приказки. Занаятчите по тези базари работят пред очите на клиентите и правят чудеса с наковалнята, восъка или преждите, а по-малко смелите трябва да внимават – защото могат да се натъкнат и на гълтач на огън, или на жонгльор с ножове.