Изграждане на три бежански центъра от отворен тип - това е един от ангажиментите, които правителството на Бойко Борисов е поело в замяна на парите, които Европейската комисия отпусна за охрана на границите ни. Това ставало ясно от отговор на ЕК до евродепутатката от левицата Илияна Йотова, която през януари ще напусне Брюксел и ще встъпи в длъжност като вицепрезидент. Подробностите около средствата, с чието уреждане премиерът в оставка Борисов не пропуска да се похвали, Йотова обяви пред Би Ти Ви.

От отговора на ЕК ставало ясно още, че страната ни няма да получи исканите 160 млн. евро за опазване на границата. 

"Сумата е 101 млн. евро, като има и 10% съфинансиране от страна на България. Освен това ще трябва да изградим три нови бежански центъра от отворен тип. Това най-вероятно ще стане при управлението на следващото правителство", каза още Йотова.

Сумата за новите центрове за бежанци е 18,9 млн. евро от договорените пари, обясни евродепутатката. Все още обаче не е ясно къде ще бъдат построени центровете.

Бъдещата вицепрезидентка обяви, че БСП със сигурност ще върне мандата за съставяне на кабинет. Той ще бъде връчен на левицата от държавния глава Росен Плевнелиев в сряда. Тя заяви, че всеки опит за съставяне на правителство в рамките на този парламент е обречен на агония. 

"Плевнелиев направи всичко възможно така да разтегли нещата с едни безсмислени консултации, защото не е готов да направи служебен кабинет. От всичко случило се единственото положително е, че се прие бюджетът за следващата година" - така Йотова оцени текущата политическа ситуация.

За възможността Корнелия Нинова да е бъдещ премиер, Йотова изтъкна, че много неща трябва да се случат и призова:

„Нека да видим първо кога ще са предсрочните избори, кой и как ще управлява, какви ще са ефектите за България нямаме достатъчно информация за България в момента, за външнополитическите ангажименти, поети от това правителство”.

Йотова заяви още, че лидерството в БСП за не я е затворена страница, подкрепя Корнелия Нинона и смята, че тя се справя страхотно на лидерския пост. 

Бъдещата вицепрезидентка заяви, че с избрания за държавен глава Румен Радев ще работят в екип, че тя самата винаги щяла да оставе ляв човек, но никой не можел да очаква от нея да защитава партийни позиции на БСП, когато е на "Дондуков" 2. По думите й с президента щели да покажат как в епик се взимат полезни за страната решения.