Инициатива за издигане на паметник на горяните в София стартира във фейсбук.

В личния си профил политическият анализатор и бивш посланик в Москва Илиян Василев предлага да се направи фонд за издигането на такъв паметник, "който да не отстъпва на всички тези символи и то в самия център София". Идеята на Василев е да се почете паметта "на най-масовото и първо движение срещу тоталитаризма в Централна и Източна Европа и да изчистим петното, че сме най-раболепния и просъветски народ".

Според Василев парламентът няма да даде пари за подобна инициатива. Той призовава общинските съветници в София, "които се отъждествяват с нуждата от декомунизация и почитането на паметта на тези хора, с които трябва да се гордеем", да внесат предложение и осигурят мястото.

"Не е нужно да бъде по-висок и по-голям, трябва да бъде по-хубав и стилен. Това не е трудно да се постигне на фона на съществуващия паметник на Съветската армия. Демокрацията винаги е била по-красива от тоталитаризма. Мисля, че 300 хиляди лева е добро начало. Да го направим - да открием сметка и създадем организация. Веднага ще внеса своята лепта. Иначе ще обречем следващите поколения да знаят само тяхната история. Да върнем справедливостта и балансите в българската история", пише още Василев.

В друга своя публикация той предлага да се организира фейсбук страница, да се открие сметка, да се създаде група от доброволци, която да работи по отделните конкретни въпроси.

Инициативата на Василев намира одобрение, ако се съди от коментарите под неговите публикаци.

На едно от последните си заседания правителството предложи на президента да издаде указ за посмъртното удостояване с орден "За гражданска заслуга" на 30 командири на горянски отряди и на самостоятелни бойци за големите им заслуги за развитието и укрепването на гражданското общество, демократичните институции и за защитата на човешките права и свободи.

Горянското движение се е борило срещу тоталитарната власт след 9 септември 1944 г. Кулминацията му е в периода 1952-1953 г., когато е наброявало 3130 души в близо 160 чети, голяма част от които са избити от комунистическата власт. Те са се противопоставяли на съществуващия репресивен режим, отстоявали са ценностите на демокрацията в защита на основни човешки права и са посветили живота си за промяна на ситуацията в България.