Ангела Меркел (62 г.) за девети пореден път кандидатства за председател на Християндемократическия съюз (ХДС). Тя е на поста от 10 април 2000 г., а партиен лидер се избира на всеки две години.

Вотът за лидер и партийно ръководство е днес по време на 29-ия редовен конгрес на ХДС, който се провежда в западногерманския град Есен, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия.

Малко отклонение. Германските партии от всички цветове по традиция провеждат конгресите си в провинцията. Това е сигнал, че Берлин не е Германия, а политиците трябва да са близо до хората.

Вън от съмнение е, че Ангела Меркел днес ще бъде преизбрана за лидер на ХДС. Въпросът е каква ще е подкрепата за нея.

На предишния партиен конгрес през 2014 г., проведен в Кьолн, тя събра внушителните 96,72 на сто подкрепа на делегатите. Според наблюдатели, ако днешният вот е под 90 на сто, това ще е удар за Меркел и знак най-късно на следващия конгрес на ХДС да помисли за предаване на щафетата. Като най-сериозен претендент се смята сегашният вътрешен министър Томас де Мезиер. Това за него би следвало да е признание, но и предупреждение. Меркел винаги е намирала начин да елиминира потенциалните си конкуренти. А и кой дава власт без бой?

Във всички случаи днешният ден е съдбовен за Меркел. Резултатът от партийния вот за нея ще е сигурен сигнал доколко собствената й партия я подкрепя и то въпреки критиките към водения от нея курс по бежанската криза.

Пред тв камери Меркел обяви лаконично:

“Разчитам на честен резултат.”

Тя добре знае, че и вътре в ХДС има доста критици на политиката й спрямо бежанците, чуват се и призиви да се оттегли, но те са по-скоро глас в пустиня.

Меркел даде снощи кратко интервю за обществената тв Цет Де Еф. Попитана дали с политиката си е допринесла за това, мнозина да гледат на случващото се в Германия и Европа с тревога, тя заяви:

“Не, категорично не! Убедена съм, че се намирахме в извънредна хуманитарна ситуация. Впоследствие сложихме ред, всичко е под контрол.”

Преди днешния избор на партиен лидер Ангела Меркел ще произнесе реч пред 1000 делегати на конгреса на ХДС. Тя най-вероятно ще направи опит да убеди присъстващите решително да подкрепят деветата й кандидатура и така да излъчат сигнал за единство в партията. Очаква се ораторката да зададе и основните теми на предизборната кампания догодина. Парламентарните избори ще се проведат през септември 2017 г.