С обичайните скандали помежду си, взаимни обвинения между Сотир Цацаров, Калин Калпакчиев и Лозан Панов, ВСС изненадващо все пак стигна до единодушие и ще излъчи ясно мнение към съдиите, които планират протест за утре.

Както Клуб Z вече писа, утре Софийският районен съд обяви протест именно пред сградата на ВСС от 11 ч. по познатите теми - свръхнатовареност и ниско заплащане, плюс постоянни проверки на които са обект. А скоро ще имат и одит. В изявленито има остри дефиниции - като това, че "съдиите и служителите от СРС няма да позволят да се запази това уродливо състояние". Последното много обиди някои от членовете на Съвета.

Калин Калпакчиев бе сред малкото, които застъпиха тезата, че одит не е нужен, а трябва да има повече диалог - от съда да опишат положението (едно от обвиненията е, че последния път председателят на СРС Методи Лалов дори не е бил изслушан от съвета, б.р.)..

"Колегите нямат нужда от непрекъснати одити, проверки, от Инспектората, от ВСС от кой ли не... Имат нужда от нормален човешки разговор – за да се подобри ситуацията не само за човешките ресурси", заяви Калпакчиев.

Изненадващо обаче и Лозан Панов, Соня Найденова, Галина Карагьозова застанаха зад становище, че на служителите в съда трябва да бъде обяснено какво е направено за тях и одит не е лошо да има. Председателят на ВКС каза, че такъв дори вече е правен и в поверения му съд, и в СГС.

Каролина Неделчева обърна внимание, че от служителите в специализираната администрация при Лалов около 150 (!) са назначени без провеждане на задължителния конкурс, а от друга страна има над 30 щата, които въобще не са заемани през последните години.

"Една проверка единствено би помогнала на административния ръководител за определяне и попълване на щата. Това била рутинна работа и не е опит за натиск, опит за пречене на работата или каквото и да било друго. Не може във всички съдилища и прокуратури да се прилага принципът за провеждане на конкурси и прозрачна политика и единствено СРС да е извън закона."

"Острието" на мнозинството в съвета Галя Георгиева използва думата "хаос" по адрес на работата на Методи Лалов и се сопна, че "няма какво да се сърдят, че непрекъснато назначаваме проверки". Тя сравни състоянието на СРС днес с онова на СГС от времето на Владимира Янева и заместничките й (от което обаче не последваха дори дисциплинарни наказания за някои от тях).

Топката поеха Ясен Тодоров и Димитър Узунов, които на два пъти - включително и после пред медиите, изредиха обилни числа, които са дадени на Лалов и съда. Първият каза, че изявлението, качено на страницата на съда, с което се призовава към протест, е "пълно с неистини".

Към встъпването на този състав на ВСС в края на октомври 2012 г. щатът на магистратите е бил 139 човека, а в момента е 187, те. - дошли са 48 съдии още.

Натовареността е била 108 дела годишно, при средно за страната тогава 37, т.е. - близо 3 пъти повече от средното. В момента вече е 72,78 дела при 45 средно, т.е. - по-малко от 2 пъти

По брой свършени дела са заварени – 72 на магистрат (към 30 средно за страната), а сега Съветът чрез назначаването на хора ги е свел до 38 за СРС при 33,94 средно за страната.

Проведени са 3 конкурса за преместване – през последните 3 години, при които са назначени 30 съдии в съда, а с външни конкурси са назначени още 7 съдии.

"Общо за годините са дадени близо 15 млн. лв. за този съд, и то с активното участие на ВСС - каза Тодоров. - Никой не отрича огромната натовареност на съдиите и служителите. Но не е вярно, че са с по-ниски заплати служитлите и магистратите в този съд от останалите – по закон те имат един ранг по-виско от останалите съдии в страната. В новоприетия класификатор за администрацията получават по-високи възнаграждния и т.н.

Миналата година са увеличени с 12 % и с решение от днес с 5 – общо 17 %. За 4 години (откакто те са ВСС, б.р.) това прави над 4 процента годишно - е, в коя друга сфера има такова нещо.

Има някаква друга цел! Трябва да изразим някакво негативно отношение" обобщи Тодоров.

Димитър Узунов го подкрепи, като припомни милионите им за сградния фонд (съдът се мести от Римската стена на бул "Цар Борис III" и във "Военното НДК", б.л.) и изтъкна, че са издействали отпускане на нови общо 170 щатни бройки – 50 за матстрати и 120 за служители, плюс само 7,6 млн. лв. за заплати през 2016 г.

Само Магдалена Лазарова се намеси, че не е против проверка на съда, но ако тя се гласува точно днес, това ще е много лош сигнал към магистратите, които са планирали протест за утре. Затова и само тя и Калпакчиев гласуваха против одита.

Дискусията обаче послужи на Калин Калпакчиев да напомни, че "не смятам, че на председателя трябва да му размахваме пръст и да очакваме благодарност". И че - според него Цацаров умишлено атакува СРС с проверки, както и даде пример със съдия Мирослава Тодорова на която й се иска отново дисциплинарка.

"Вижте има ли предложение на Инспектората за наказания в друг съд, освен на СРС... Инспекторатът няма друго предложение, включително не е влязъл в прокуратурите да изследва продължителността на досъдбното производство", каза съдията.

Последното предизвика очакваната реакция у Сотир Цацаров, който го обвини, че и 100 пъти да повтори една лъжа, тя няма да стане истина. А лъжата била - че прокуратурата опитва да проверява съда. Това - по повод прословутата "справка" за забавени дела, която той прати на съдийската колегия на ВСС... Която колегия пък мигновно се задейства срещу СГС и СРС.

Цацаров се ожали, че не може ли прокуратурата да изследва откъде се забавят делата? И че като праща на съдийската колегия "сигнали", бърка. Като праща на Инспектората (какъвто е случаят с Мирослава Тодорова, б.р.), пак бърка.

Понеже се беше намесил и Лозан Панов, главният прокурор го попита: ако каже на него да му пише, като установи някаква нередност, на него ще му пише! Пък Панов да решава кой сигнал закъде е.

На това Панов отговори бавно и с равен тон, че остават съмнения за тенденциозност и нееднакъв критерий при проверките - това е, което дразни, не друго.

В крайна сметка Съветът реши да излезе с цифри - с колко е подкрепил СРС, на страницата си, а утре негови членове - сред които и представляващият Димитър Узунов, се зарекоха, че ще се срещнат с протестиращите.