Винетните такси за леки автомобили остават без промяна през 2017 г. Това съобщи министърката на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова, която представи новите стикери заедно с инж. Дончо Атанасов, председател на агенция "Пътна инфраструктура".

Годишната винетка ще струва и догодина 97 лв., месечната - 30 лв., а седмичната - 15 лв.

В последните години се налага практиката цените на стикерите да остават почти винаги без промяна. Но когато се стигне до повишение, то е драстично и предизвиква недоволство у хората. Това се получи в края на 2015 г., когато правителството на Бойко Борисов реши да вдигне цената на годишната винетка от 67 на 97 лв. (ръст от 45%). Обсъждаше се предварително дори "шоков" вариант от 145 лв.

До 2015 г. месечната такса за ползване на пътищата струваше 25 лв., а седмичната - 10 лв.

Разпространението на новите винетки ще започне преди Коледните празници. В дистрибуторската мрежа ще бъдат доставени над 2 млн. стикера, от които 860 000 ще са годишни за леки автомобили. Съветът към шофьорите е да купуват само от официално определените за това места - бензиностанции, търговски вериги, офиси на „Български пощи“, областните пътни управления и ГКПП.

До 31 декември т. г. ще има паралелна продажба на винетки за 2016 г. и 2017 г. Това означава, че ако потребител си купи седмична или месечна винетка за 2016 г. на 31 декември, тя ще бъде валидна съответно през следващите седем дни или един календарен месец. Годишните стикери за 2016 г. обаче ще са валидни до 31 януари 2017 г.

Лиляна Павлова информира, че от следващата година при закупуване на стикер вече ще се попълва и регистрационният номер на превозното средство, така че винетката да не се използва от различни автомобили. В последните години една от най-обсъжданите теми в интернет форумите беше по какъв начин да се свали винетката от автомобилното стъкло, за да се запази цяла и да се използва на друга кола.

Новите винетни стикери за 2017 г.

Графичното оформление на винетките отново е променено с цел по-висока защита и намаляване на възможността за фалшификация. На стикерите са вградени две холограми. Първата е т. нар. първо ниво на защита за визуално разпознаване. Тя е „зелена“ и на нея се вижда изпъкнала цифра „7“ има и българска шевица, което прави невъзможна имитацията й. Втората холограма е „сребърна“ и е от най-новото поколение визуална защита. Тази холограма е с три нива - за визуален контрол, за контрол с преносими средства и за експертен контрол.