Бившият правосъден министър Христо Иванов коментира пред БНР протестите на съдиите от Софийския районен съд.

"Тези протести са абсолютно безпрецедентни. Няма западно- или източноевропейска страна, в която съдии да излизат на протести. Има протести, които са за чисто синдикални теми – заплати, условия на труд и т.н., но за независимост на съда – това е изцяло български прецедент, с който аз ужасно се гордея", заяви Иванов.

Според него от този протест има огромен смисъл. Иванов изтъкна, че дълго време от Висшият съдебен съвет е отказвал да назначи хора в Софийския районен съд и това е породило напрежение на заседание на Съвета. Главният прокурор Сотир Цацров пък е искал огромен брой служители да бъдат назначени в почивна станция на прокуратурата край морето.

"Имаше един много показателен момент, в който Цацаров искаше ВСС да вземе решение за назначаване около плюс минус 40 камериерки и друг обслужващ персонал в тази станция. Той явно гледа на нея като своята Хеопсова пирамида", каза Иванов.

По повод обявената оставка от страна на председателя на Софийския районен съд Методи Лалков и информацията, че е получил съобщение да спре протеста Иванов коментира:

"Има няколко души в тая държава, не е само премиерът, които обичат лично да внушават какво трябва да се прави. Има само един друг човек, чието обаждане премиерът ще се съгласи да прикрива лично – главен прокурор Цацаров".

Според него никой не може да отказва на главния прокурор, защото е имало парад на министри пред следствието.

"Тези хора, които бяха изкарани там, знаеха повече от година за интереса на прокуратурата към тях. В течение на тази година те много внимателно преценяваха всяко свое действие от гледна точка на този интерес, но се ползваха с едни внимателно балансирани взаимоотношения между премиера и прокуратурата. Ако някой седне да изброи колко пъти премиерът, по един абсолютно нехарактерен и унизителен начин за себе си, правеше едни абсолютни теманета всеки път като се види пред камера с прокуратурата, която била "страхотно помогнала за борбата с контрабандата", въпреки че аз така и не можах да регистрирам някакъв бум на обвинения, свързани с контрабандата, ще стане ясно как се поддържаше този компромис. И в момента, в който РБ стана ясно, че отива на бунището на историята, напълно заслужено, разбира се, се пристъпи към тези действия, които трябваше едновременно да подготвят почвата преди доклада, да се напишат в няколко медии статии за това, как прокуратурата най-накрая е била започнала да работи по румънски", каза Иванов.

Днес се навършва една година от деня, в който Иванов подаде оставка от министерския пост. Това стана малко след като парламентът отказа да гласува промените в Конституцията, според които прокурорите не трябваше да имат мнозинство в своята колегия във ВСС. Иванов заяви, че не съжалява, че не е останал във властта.

"Ченалова и Янева са корупционен скандал и опорката, че това било кабинет без корупционен скандал, е смехотворна. Аферата "Яневагейт" е огромен корупционен скандал, свързан с много преплетени опити за влияние върху съдебната власт в рамките на една утвърдена мрежа за оказване и търгуване на влияние", заяви Иванов.

Според него желанието на големите политически играчи е темата за огромното влияние на главния прокурор да не присъства в дневния ред.