Мощен бомбен взрив разтърси днес катедралата "Свети Петър", която е част от комплекса с храма “Свети Марко” в центъра на египетската столица Кайро. Най-малко 22 богомолци са загинали, 35 са ранените, съобщи националната телевизия.

Според новинарския портал “Ахрам онлайн”, позоваващ се на силите за сигурност, жертвите са 25.

Катедралният храм е и седалище на патриарха на християните копти, които в Египет са 8 милиона или близо 11 на сто от населението. Тяхното съжителство с мюсюлманското мнозинство в страната до голяма степен е мирно, но понякога се стига и до напрежение.

Да припомним, че коптите, в превод египтяни, се смятат за преки потомци на древните египтяни – коренното доислямско, неарабско население на Египет. Копската православна църква е основана в Александрия през 536 г. Според древно предание тя е основана от евангелист Марко.

Все още никой не е поел отговорността за днешния атентат в катедралния храм.

Предишният атентат в Кайро беше извършен в петък, 9 декември. Тогава загинаха шестима полицаи. Местните власти съобщиха, че кървавият акт е станал в западния столичен район Талибиджа, откъдето минава пътят към египетските пирамиди. Точно там се намира полицейски контролен пункт, а в близост е джамия. Бомбата гръмна малко преди петъчната молитва.

Отговорността за атентата пое ислямисткото движение “Харакат Хазм”, което е сравнително ново сред египетските радикали. През юли т. г. то пое отговорността за убийството на шефа на националната полиция Махмуд Абдел Хамид.