8 станаха жертвите в Хитрино. Това каза пред журналисти в шуменското село премиерът в оставка Бойко Борисов, предаде "Фокус".

"За съжаление вчера след разговора ни в Хитрино, по-късно на 112, е дошъл сигнал, че едно момче, което не е местно, не се е прибрало. Още веднага след като подадоха сигнала, където е видяно за последно на автогарата, изпратих хора, които за съжаление го намериха затрупано“, посочи той.

На въпрос колко стават жертвите на взрива в Хитрино Бойко Борисов посочи:

„Оставям Вие да броите жертвите, не обичам да броя жертви“.

18-годишно момче от близкото село Тимарево е загиналото под отломките на гарата в Хитрино.

Скрийншот от сайта на бТВ.

Процесът по източване на цистерните върви възможно най-безопасно с всички мерки и норми, които трябва да се спазват, обясни премиерът. 

„Първата цистерна я претоварихме, продължават следващите. Чакаме от Румъния 2 големи крана, защото нашите са до 60 т, а техните до 125 т, така че тези цистерни, които се изпразват, една по една да ги махаме от района“, обясни той.

По думите му операцията по източването на цистерните с взривоопасни материали може да продължи до 10 дни. Той обясни, че се чакат два крана от Румъния, които да помагат с вдигането на празните цистерни, като добави, че ще се работи денонощно. Борисов припомни за установеното изтичане на газ и за предприетите мерки.

„Там, където имаше нагрети камъни в къщите, колегите ги покриха с пяна, с вода – така че да не излиза някъде искрица, ако задуха вятър. В момента мисля, че в тази посока сме взели необходимите мерки, за да продължим работа, иначе процесът по преточване на пропилена нямаше да го правим“, коментира той. 

В отговор на въпрос дали медиите са разбрали правилно, че хората ще могат да се приберат по домовете си след 10 дни премиерът в оставка коментира:

"Какво има да ме разбирате правилно. Сигурно вече 15-20 г. ме разбират хората правилно. След като има риск да загинат, пожарникарите, шофьорите на тези огромни цистерни – те също имат родители и семейства, които ще кажат защо ги насилвате бързо да работят като може в бързината да направят грешка. След това ще ни питате – два-три дни повече какво щеше да стане“.

По думите му процесът е бавен и трябва много да се внимава, за да не постави в риск живота на спасителите и разчистващите. Борисов уточни, че източването на една цистерна продължава приблизително три часа.

„Втората цистерна чака долу в дерето, за да са защитени. Да сложим 3 часа на цистерна, на практика докато дойде следваща, да се прикачи, на количеството пропилен, което се изважда се вкарва азот. Технологичният процес е тежък. Това е технология не искам да рискувам живота на хората. Нека работят спокойно и да не ги пресираме. С организацията, която създадохме, да успокоим населението, че ще получат и жилища, когато се стопли времето, дотогава ще се намери начин дали във фургони, или при близки. Полагаме максимум усилия“, поясни Борисов и допълни, че причината за инцидента не е негова работа, а на главния прокурор. 

Нуждаещите се от Хитрино ще получат по 325 лв. помощи още днес. Очаква се утре да започне отстраняването на щетите от засегнатите жилища, съобщи кметът на селото.

"Нови къщи за хората в Хитрино ще има”, увери Бойко Борисов.

Той поясни, че съдействие за изграждане на къщи за останалите без дом вече са предложили от Строителната камара и от частни фирми.