Партията на Ливиу Драгня, който има условна присъда за изборни измами, спечели убедително парламентарния вот в Румъния, сочат първите прогнозни резултати. За Социалдемократическата партия са подадени 45%, а след нея е Националлибералната партия с едва 20 на сто, предаде Би Би Си.

Година и месец след като бившият лидер и премиер Виктор Понта подаде оставка след бурни протести заради корупция в управлението и кървав пожар в нощна дискотека с 64 жертви, румънците отново утвърдиха на върха социалдемократите. 

Активността е по-ниска от предишния парламентарен вот през 2012 година. 

"Гласувах за това румънците да имат повече пари в джобовете си, за по-високи заплати и пенсии и за по-ниски данъци, да подкрепя бизнеса и да могат младите хора да си купят къща", каза лидерът на социалдемократите Ливиу Драгня. 

Неговата партия спечели изборите, но той няма да може да стане министър-председател заради условната присъда. Освен това едва ли в 504-местния двукумарен парламент Социалдемократическата партия ще има мнозинство, за да направи сама кабинет.

„Лично аз гласувах за просперираща и силна Румъния“, заяви президентът Йоханис след като гласува. „Днес е важен ден - вот, който ще определи какво ще стане с Румъния в следващите четири години. Призовавам ви всички да излезете и да гласувате“, добави той. 

Те очевидно не го послушаха, защото избирателната активност е ниска. Право на глас имаха 19 милиона избиратели. Най-активен бе електоратът в южните райони и в столицата Букурещ, а от 600-те хиляди избиратели в чужбина са гласували около 8 процента. 

За учениците и студентите бе осигурен безплатен транспорт до родните им места. 45 000 полицаи охраняваха 18 000 секции.