"Имаме една добра новина - жертвите са 7, а не 8".

Това каза вътрешният министър в оставка Румяна Бъчварова на извънреден брифинг от Хитрино.

"Следим състоянието. Към този час не можем да кажем, че рискът на мястото на инцидента е спаднал. През цялата нощ се е работило интензивно - 5 цистерни са били източени, остават още. Предстоящите действия трябва да бъдат много внимателни", каза още Бъчварова.

Според нея е възможно обезопасителните работи да приключатза по-малко от 10 дни.

"Продължават интензивните работи по претоварването на опасното вещество. Ще дойдат помпи и кранове от Румъния, Букурещ е по-близо. Започваме работа по премахване на контактната мрежа".

Това коментира шефът на пожарната комисар Никола Николов. Според него най-опасното към момента е обгазяването, което би могло да предизвика и взрив. След произшествието е имало пробив в цистерната и искра я е възпламенила. Цистерната не е експлодирала, горял е само изтеклият газ.

На 292 семейства са създадени еднократни помощи. Координират се всички доброволчески инициативи.

Няма обгазяване на въздуха в с. Хитрино, но не е препоръчително да се пие от водата в селото. Това каза пред Нова ТВ Евелина Шишманова, директор на РИОСВ - Шумен. Токът в село Хитрино е спрян. Целта е ако има струпване на газ и опасност от искра, да се предотврати пореден взрив.

Днес също жителите на селото ще бъдат допускани в къщите си, за да могат да си вземат вещи от първа необходимост. Те ще бъдат придружавани от полицаи.

Следи се и състоянието на въздуха.

"Измерените стойности показват, че няма обгазяване на село Хитрино. Няма никакви вредни токсични вещества във въздуха. Добре е, че има и силен вятър", каза Шишманова.

Тя съобщи, че течът от цистерните вече е спрян.

Експертът заяви, че водата не е препоръчително да се пие, докато не мине проверка, която да провери качеството й.

Говорителят на главна прокуратура Румяна Арнаудова съобщи пред Нова ТВ, че до момента са разпитани 31 свидетели, направени са и 2 огледа. Създадена е организация на територията на три окръжни прокуратури и се извършват следствени действия. Към този момент разследването е в начална фаза, предостои допълнителен оглед. Арнаудова уточни, че не може да се ангажира каква е причината за трагедията. Няма обективна информация с каква скорост се е движил влакът.

След като вчера специализираните екипи успяха по светло да източат съдържанието от само една от цистерните по тъмно пожарникарите са променили начина си на работа и с помощта на компресор са обезопасили още три, а тази сутрин е започнала работа по пети вагон, пълен с газ. Това каза пред бТВ кметът на Хитрино Нуредин Исмаил.

Той посочи, че до момента се работи само по тези цистерни, които са останали изправени. Има вагон, който продължава да изпуска взривоопасен газ, като по него ще се работи, след като бъдат източени другите. Цистерните, които са със запазени колесари, ще бъдат преместени по релсите, а останалите ще бъдат качени на камиони.

Исмаил коментира, че ако пожарникарите бяха използвали компресор още вчера през деня, днес може би операцията по обезопасяването на композицията щеше да приключи.

"От една страна са хората, които искат да влязат в селото, от друга е животът на хората, които се занимават с тази операция", коментира кметът.

Той настоява обгазяването да бъде спряно възможно най-бързо, за да може жителите на Хитрино да се завърнат по домовете си.

Кмеът заяви, че фирмата превозвач "Булмаркет" ще бъде дадена под съд.

"Много ще се съдим с тях. Ще наемем адвокати сериозни. На хората ще им съдействам да заведат всякакви дела за пропуснати ползи, щета, кръвнина", закани се Нуредин Исмаил.

 

 

 

Очаквайте подробности!