Изпълнителният директор на петролната корпорация "Ексон Мобил" Рекс Тилърсън е изборът на Доналд Тръмп за държавен секретар, съобщиха в аванс американските телевизии.

Новоизбраният президент на САЩ обяви номинацията днес по обед българско време.

Кандидатурата на Тилърсън вероятно трудно ще бъде одобрена от Сената, коментират от Ройтерс. Причината - близките му връзки с Русия и Владимир Путин.

Рекс Тилърсън е инженер по професия, работи в "Ексон Мобил" отдалечната 1975 г. Контактите му с Путин са още от времето на управлението на Борис Елцин (в края на мандата на Елцин Путин е премиер на страната - през 1999 г. - б.р.), когато Тилърсън представлява интересите на компанията си в Русия. 

През 2011 г. именно Тилърсън подписа договора на стойност 300 млрд. долара за добив на петрол в Арктика, който обаче бе блокиран от санкциите на САЩ срещу Русия заради Украйна. През 2013 г. Тилърсън получава Орден за дружба от Путин за приноса му за укрепване на сътрудничеството в енергийния сектор между двете държави.

Шефът на "Ексон Мобил" се е обявявал многократно против санкциите срещу Москва, които според него не са ефективни. Назначаването му на позицията на държавен секретар би могло да означава отменянето им и стартирането на проекта за добив на петрол, който Путин не може да осъществи без американски технологии, тъй като сондажът толкова близо до полюсите е изключително труден.

Тилърсън е и близък приятел на Игор Сечин, шефа на "Роснефт".

За разлика от други номинации на Тръмп, Тилърсън не отрича, че хората имат ефект върху климата, но твърди, че този ефект вероятно не е толкова сериозен и че искаме или не, ще трябва да използваме още дълго изкопаеми горива.