Новоизбраният президент Доналд Тръмп наскоро откри, че има още един опонент. Ударът дойде от доста неочаквано място - прочутото женско списание "Вог" и неговата версия за по-млада публика - "Тийн Вог". 

Първо миналата седмица легендарната главна редакторка на "Вог" Ан Уинтър, изявена демократка и спонсор на партията, беше хваната да прави злъчни коментари по повод Тръмп и привързаността му към истината.

По-изненадващото беше обаче, че в "Тийн Вог" се появи много остра редакционна статия срещу новоизбрания президент, в която той е обвинен, че многократно е лъгал обществото.

"Доналд Тръмп обгазява Америка" - това беше заглавието на материала, който предизвика вълна от коментари.

Статията, публикувана след становището на ЦРУ, че Русия е помагала на Тръмп да спечели изборите, нарича намесата на чуждо правителство в щатските избори "заплаха за свободота". Според нея като отрича разкритията на ЦРУ Тръмп "подкопава основите, върху които е изградена тази страна".

"Но това не е нещо ново", пише авторката Лорен Дука, уикенд редактор на "Тийн Вог" и журналист с много награди. "Тръмп спечели президентството чрез облъчване с газ".

Според нея неговото идване на власт е станало чрез насърчаване на омразата и чрез превръщането на омразата в нещо нормално.

Много от читателите бяха изненадани от крайния тон на статията. Някои даже иронизираха как един ден пишеш за One Direction, на другия за политика. Авторката защити позицията си като каза, че аудиторията не бива да бъде подценявана и че те приемат и тийнейджърите, и политиците като част от едно цяло.

И въпреки че предизвика скандал статията не е съвсем изключение.

Женските списания не са това, което бяха

Изглежда вече и женските списания не са това, което бяха. И не се притесняват да предложат на аудиторията си и политика, пише Би Би Си.

В средата на октомври "Вог" заяви откритата си подкрепа за Хилъри Клинтън. "Ние нямаме политика на подобна политическа подкрепа", отбелязоха от модната Библия тогава като подчертаха, че това е изключение. Критиците реагираха, че всеки трябва да си знае мястото и дамското списание не може да се намесва в политическите теми, но инициативата срещна добър отзвук сред читателите.

От "Вог" отбелязоха, че са правили шест пъти портрети на Хилъри Клинтън, но са представяли също и Ивана, Марла, Мелания и Иванка Тръмп. Всъщност, оказа се, че "Вог" не е изключение. Главната редакторка на "Гламър" Синди Лейви също зае страна и обяви преди изборите: "За мен единственият избор е Хилъри" в статия, озаглавена: "На тези избори съм с нея". Тя отбеляза, че за първи път чувства необходимост да сподели политическите си възгледи.

Мексиканското издание на "Мари льо Клер" сложи Иванка Тръмп на корицата си с надпис: "Скъпа Иванка, нали ще ни защитите от баща си?".

Трябва ли да се изненадваме

Една от причините статията в "Тийн Вог" да се разпространи мълниеносно беше, че от списанието се очаква да дискутира проблемите на момичетата с приятелите им и да дава съвети за гримиране. Малко хора очакваха то да публикува нещо толкова остро.

"Младите жени са развълнувани и вероятно притеснени от събития като Брекзит и Доналд Тръмп", казва Барбара Роуландс, преподавател в департамента по журналистика в City University of London, пред Би Би Си.

Според нея, ако подобна статия излезе в младежки вариант на GQ, на никого няма да му направи впечатление.

Иванка срещу Космо

През септември 2016 г. дъщерята на Доналд Тръмп Иванка прекъсна интервю за "Космополитън", след като беше попитана как ще оцени политиката на баща си към децата, сравнена с предишни негови коментари за отпуска по майчинство. Интервюиращата Прачи Гупта зададе въпроса: "През 2004 г. Доналд Тръмп каза, че бременността е неудобна за бизнеса. Изненада е да видим тази политика от него днес. Може ли да поговорите малко повече за тези коментари и може би какво се е променило?" Според транскрипцията, предложена от списанието, майката на три деца Иванка отговаря: "Мисля, че има много негативизъм в тези въпроси. Така че не знам колко смислено е да им отделям повече време".

Обама пред "Гламър"

През август 2016 г. президентът Барак Обама даде ексклузивно интервю за "Гламър", в което говореше за своите феминистки възгледи като мъж и като баща. Беше жест, който показа, че е готов да се обърне към младите жени- независимо от медията. "Мишел и аз отгледахме децата си да казват, когато видят двоен стандарт или се чувстват несправедливо оценени заради пол или раса, или когато видят, че това се случва с някой друг", обясни Обама. "За тях е важно да виждат ролеви модели, които стигат върха, независимо от областта, в която се занимават. И е важно, че техният баща е феминист, защото това е нещото, което те ще очакват от всички мъже", разясни президентът.

"Гламър" има 10 млн. читатели на печатното издание и 15 млн. уникални посещения онлайн. Като се има предвид това, не е изненадващо, че политиците го използват, за да разпространяват посланията си, заключава Би Би Си.