Задържаният вчера в Берлин мъж, станал свидетел на престъпление на станцията на метрото “Херманщрасе”, днес ще бъде освободен от ареста, съобщават медиите в германската столица.

Прокуратурата се надява скоро да бъде арестуван истинският престъпник.

 

 

Драмата е от 27 октомври, но за нея стана известно едва преди дни, когато полицията публикува видео от жестокото нападение. Надигна се вълна от протести – защо толкова късно се публикува видеото? От прокуратурата обясниха, че публичност се дава, едва когато са изчерпани всички други възможности за разкриване и залавяне на престъпник. Решението за публикуване на снимков или видеоматериал се взема от съд.

За какво става дума?

Група млади мъже слизат по стълбата на метрото в проблемния берлински квартал Нойкьолн, населен предимно с мигранти. Пред тях е млада жена. Един от бабаитите тръгва след нея и я рита в гръб. 26-годишната германка губи равновесие, полита по стълбите, пада по лице и си чупи едната ръка.

Мъжете спокойно се изтеглят. Единият дори със завидно спокойствие прибира изтървана от нападателя бутилка.

Точно той е задържаният вчера българин, става известно сега. Според прокуратурата той не може да бъде задържан за повече от 24 часа, тъй като няма доказателства в извършване на групов престъпен акт, довел до тежка телесна повреда. Той може да бъде обвинен в неоказване на помощ на пострадало лице, но това не е повод за налагане на постоянен арест, коментират юристи.

Засега не се съобщава дали българинът е издал прекия престъпник, ритнал младата жена, за да не се попречи на хода на следствието. Знае се само, че той е бил разпознат на видеото от граждани и така е бил задържан. Не е известно каква е неговата връзка с престъпника – приятели, познати или случайна среща в метрото. Съобщава се само, че той няма адресна регистрация в Берлин.

Говорителят на столичната прокуратура Мартин Щелтнер заяви днес за теревизионната програма N-TV лаконично:

"Изхождаме от това, че скоро ще задържим главния престъпник. Нужно ни е известно време."

Докато полицията не обявява парична награда за информация, която да доведе до разкриване и задържане на престъпника, такава вече обявиха редица публични личности – от актьори и попизпълнители до редови граждани.

От полицията отказаха да коментират жеста. Униформените приемали за сведение, че частни лица предлагат пари. Полицията няма да посредничи, нито ще назовава какви суми са набрани. Това било частна инициатива.