Родители на деца от с. Гърмен, прочуло се с антиромските бунтове от миналата година, отново излизат на протест - за втори път само в рамките на един месец.

Според тях от ромската махала се разпространява хепатит, а институциите и местната власт бездействат във връзка с разрешаване на проблема с незаконните ромски къщи, предаде Нова тв.

Справка на здравните власти показва, че от 9 ноември до днес общо 27 ромчета са се разболели от хепатит.

Това е и големият проблем за хората. Те се притесняват от непрекъснатото увеличаване на броя на болните деца.

Настояват за незабавни действия от страна на властите.

Според тях институциите и кметът Минка Капитанова не си вършат работата и махалата не е дезинфекцирана, както е било обещано.

„Притеснявам се за децата си и тези мерки с периодични дезинфекции не работят – имаме два нови случая на болни от миналата седмица. Искаме ограничаване на контакта, незабавни изследвания за всички. Общината да влезе в ролята си и да направи нещо“, каза пред бТВ една от протестиращите, като добави, че ромската махала е незаконна.

„Доколкото знаем, е направена само дезинфекция в училище, няма изследвания, няма спрени от училище“, каза друга протестираща.

След като в Гърмен бе постигнато съгласие и държавата обеща, че ще се намеси за събаряне на незаконните постройки, преди месец местните отново протестираха - оказа се, че ромското гето си е там.