Представители на сирийската опозиция съобщиха за подновено обстрелване на източните части на град Алепо от Сирийската армия на Башар Асад. В същото време Русия съобщи, че бунтовниците са се прегрупирали и са започнали да обстрелват правителствените войски. 

Това на практика означава, че обявеното вчера примирие в Алепо вече е в историята и ужасът отново става част от ежедневието на града. 

Планираната евакуация на бойци от опозицията и на цивилни граждани от разрушената източна част на Алепо е била отложена, съобщават световните агенции. Точно обратното обаче съобщи по-рано Русия.

Изпратените от правителството автобуси са пристигнали, но нито един от тях не е тръгнал тази сутрин. Сирийската армия настоява за едновременно евакуиране на нейните ранени войници и на цивилните, пише Би Би Си.

По-късно автобусите са тръгнали обратно празни. 

Руският център за помирение към Министерството на отбраната обаче съобщи, че около 6 хиляди цивилни са били евакуирани в последните 24 часа. Сред тях са и 2210 деца. Те били настанени в хуманитарни центрове, където получават храна и медицинско обслужване. Най-малко 366 бойци се били предали и са преминали в западната част на Алепо, съобщи също Центърът. 329 от тях са получили амнистия от президента на Сирия Башар Асад. 

Руската армия съобщи, че е обезвредила 45 сгради от експлозиви и е разминирала 16 хектара в източната част на Алепо.

Вчера в Алепо бе обявено прекратяване на огъня. Според „Ройтерс“, тази сутрин то все още се спазваше.

Ситуацията в източната част на Алепо може да се разреши до два-три дни, каза министърът на външните работи на Русия Сергей Лавров.Лавров определи като „безплодни събирания“ преговорите със Съединените щати по урегулиране на кризата в Сирия, предаде РИА Новости.

„Запазваме контактите, но всеки път, когато се договорим за нещо, американците се отклоняват от постигнатите договорености. Така беше през септември, така беше в началото на декември. Четат ни лекции и казват“ „Русия предлага да съгласуваме коридори, за да се изтеглят бойците, но в началото трябва незабавно да се прекратят военните действия, а после, след няколко дни, ще бъде възможно да се създават такива коридори“, каза Лавров пред научно-образователния форум „Диалог в името на бъдещето“ в Москва.

Превземането на Алепо е сериозна победа за Башар Асад и за неговите приятели от Иран и Русия, коментира Джонатан Маркус от Би Би Си.

„Алепо може да не е толкова важен за стратегическата шахматна дъска на Русия, но разгромът на бунтовниците от опозицията очертава обрат в съдбата на Асад. Преди намесата на Русия положението на Асад се клатеше, днес вече не е така“.