Лидерът на ГЕРБ Бойко Борисов съобщи, че ще прекрати договора за строеж на "Южен поток" с руската компания "Стройтрансгаз", ако спечели следващите парламентарни избори, съобщи с означение Urgent (б.ред., спешно) Ройтерс. Засега още няма подробности. Руската компания, която е собственост на поставения под US ембарго олигарх Генадий Тимченко, спечели конкурса за изграждане на българската част от газопровода в консорциум с няколко местни фирми.

Миналия петък Борисов замина на едноседмично посещение в САЩ, където се среща с конгресмени, неправителствени организации и представители на бизнеса.

"Пред американския бизнес, председателят на ГЕРБ Бойко Борисов подкрепи официално още веднъж и идеята за създаването на общ Европейски енергиен съюз. „Полският премиер Доналд Туск има пълната ми подкрепа в Европейския съвет за общ Европейскиенергиен съюз. Убеден съм, че след кризата в Украйна, Европейският съюз е разбрал, че когато сме единни, сме много по-силни и например много по-лесно и ефективно председателят на ЕК ще може да преговаря с Русия за цената на газа, отколкото всеки отделен премиер. Освен това след формирането на общ съюз, например ЕС и САЩ могат да преговарят и за доставките на втечнен газ от Америка в зависимост от нуждите на европейския пазар.", гласи съобщение на фейсбук страницата на Борисов.