„Ако ние не отидем на подобен разговор, тогава другата интерпретация може да бъде, че ГЕРБ се държат високомерно“.

Така председателят на парламентарната група на ГЕРБ Цветан Цветанов коментира пред Нова телевизия защо партията му ще отиде на преговори с Реформаторския блок за съставяне на правителство в рамките на това Народно събрание.

Във вторник представители на СДС и БЗНС получиха мандата и поканиха ГЕРБ да подкрепят ново правителство с премиер Бойко Борисов.

Ще направим този разговор, защото политическата етика го изисква. И разбира се, ще премерим дали ако се формира едно правителство, ще има достатъчно парламентарна подкрепа, за да продължи политиките, които водехме досега“, разясни Цветанов.

Така Цветанов допусна не само участие в преговори по третия мандат, но и стигане до етап представяне на правителство и проверка на евентуалната парламентарна подкрепа за него.

Водещият му припомни, че ГЕРБ вече обяви, че няма да съставя правителство в 43-ия парламент и върна първия мандат на президента. Дали участието в преговори при третия мандат изглежда честно спрямо избирателите?

„Защо да не изглежда честно?“, попита Цветанов.

Вторият човек в ГЕРБ не пожела да коментира защо представители на Реформаторския блок демонстрират толкова силно желание да останат още малко на власт с мотива, че трябва да запазят добрия тон в бъдеще.

„Трябва да си говорим, защото след парламентарните избори може да имаме същата конфигурация“.

Цветанов обаче оцени шансовете за съставяне на правителство в този парламент като „много малки, но все пак ние трябва да проведем този разговор“.

„Като процентно съотношение можем да сложим 20:80“.

Реформаторският блок са коалиционни партньори на ГЕРБ, припомни Цветанов, и затова било съвсем нормално да проведат разговор за правителство.