Тайните служби на Русия са хванали терористи, които подготвяли серия атентати в Москва, обяви ТАСС.

Спящата клетка от членове на "Даеш" била ръководена от джихадистки емисар в Турция.

"Федералната служба за сигурност на Русия пресече дейността на диверсионно-терористична група, състояща се от граждани на Таджикистан и на Молдова, планирала да извърши серия от терористични акции с голям ефект в Москва като използва самоделни взривни устройства с голяма мощност", се казва в офоциалното съобщение на властите.

Известно е, че са арестувани четирима души от една терористична клетка. Иззети са от домовете им в Москва и покрайнините на столицата автоматични оръжия и боеприпаси за приготвянето на самоделни бомби, а също и различни видове вещества за взривни устройства.

"Терористите са били пряко ръководени от джихадистки емисар в Турция, който е бил обявен за международно издирване от властите в Таджикистан", съобщава Федералната служба за сигурност.

Шефът на ФСС Александър Боротников обяви, че тази година са били осуетени 42 терористични нападения. Те били подготвяни в Москва, Санкт Петербург, Екатеринбург и Нижни Новгород. Цели на престъпниците били трансопртни възли и гари, и места, където се събират много хора.