"Особена полза от този закон няма, защото реакцията на държавата в кризи е уредена в друг закон. В същия момент има няколко много сериозни възможности за злоупотреба с власт.

Това заяви в предаването "Здравей, България" по Нова тв Атанас Атанасов, зам.-председател на ДСБ, коментирайки Закона за противодействие на тероризма, приет от Народното събрание вчера.

"Най-тежкият проблем е въвеждането на специален ред за провеждане на специални разузнавателни средства (СРС), като първият орган, на който се дават изключителните правомощия, е главният прокурор. Питам аз - това ли му е работата на главния прокурор?  Всички СРС-та - по искане на главния прокурор, с разрешение на специализирания съд", възмути се Атанасов.

И даде пример със случаите КТБ и Костинброд, в които "тези две институции действаха противозаконно и никой до днес не им потърси отговорност..., защото прокуратурата в България е безотчетна и безконтролна".

Атанасов обяви, че новият закон бил пореден случай, в който през министър-председателя и групата на ГЕРБ се удовлетворяват определени щения на главния прокурор в областта на специалните разузнавателни средства.

После Атанас Атанасов даде пример с провеждането на т. нар. антитерористична операция, която се регламентирала в новия закон. Това означавало на определена територия от страната да се въведе извънредно положение.

"Това ще се случва еднолично със заповед на министъра на вътрешните работи. Според мен е недопустима такава власт. Всяко публично мероприятие - събрание, митинг, манифестация, може да се прекрати с обяснението, че има риск от терористичен акт. Само че рисковете може да дойдат след всякакви сигнали, включително и фалшиви", обясни Атанасов.

Другият проблем в закона бил в преходните и заключителни разпоредби, където за пореден път се давали полицейски правомощия на ДАНС, обясни зам.-шефът на ДСБ.

"Преди 2 години ние отнехме тези правомощия, извадихме полицейските служби от ДАНС. Недопустимо е институция, която не провежда досъдебно производство, да има полицейски правомощия, защото може да ви задържа безпричинно за 24 часа, може да претърсва, може да изземва", каза Атанас Атанасов.