Извършва се проверка дали деца от училище "Панайот Волов" в шуменското село Тодор Икономово са карани насила да учат турски език. Това съобщи вицепремиерът и министър на образованието Меглена Кунева по време на парламентарния контрол.

Тя заяви, че има постъпили сигнали и жалби по случая срещу директора на школото Билял Руфи. Действия са предприети от Регионалното управление по образование-Шумен. На управлението е възложено да извърши проверка до 30 ноември, като този срок е удължен до 15 декември.

„Необходимо е технологично време, за да бъде обработен сигналът, да се направят проверки, да се извърши всичко това, което трябва да направим по закон”, обясни министър Кунева.

И уточни, че районният инспекторат в Шумен вече е установил нарушения, извършени от директора. Със случая се заела и районната прокуратура.

Билял Руфи бил временно изпълняващ длъжността директор в училище "Панайот Волов", а не постоянен.

Кунева отговори на въпрос на Магдалена Ташева от "Атака". Според народната представителка назначеният за директор на школото подлага на системен терор учителите, учениците и даже родителите, ако не са съгласни да изучават турски език като задължително избираем предмет. По думите на Ташева директорът Билял Руфи бил преподавател по турски език в същото училище.

Депутатката обяви, че щом директорът на училището е временно изпълняващ длъжността, той е трябвало да бъде отстранен.