Пореден бомбен атентат разтърси тази сутрин Турция. По последни данни убитите са 13, а ранените - 55 души, съобщи Си Ен Ен, позовавайки се на турските сили за ситурност.

Този път терористичната атака е в град Кайсери в централната част на страната. Това е родното място на бившия президент на Турция Абдуллах Гюл.

Автобус, превозващ военни, които в момента не са били на пост, бе взривен в района на университета Ерджийес, който е в центъра на града. По данни на полицията може да има и цивилни пострадали. 13-те жертви са войници.

По всяка вероятност взривът е предизвикан от кола, натъпкана с експлозиви. Първоначалната версия бе, че бомбата е била задействана с дистанционно, но по-късно медиите в Турция съобщиха, че вероятно става дума за самоубийствен атентат. 

Снимка БГНЕС

Миналата събота в Истанбул беше извършен атентат също с кола бомба, задействана с дистанционно.

На мястото на взрива в Кайсери са изпратени много линейки и пожарни. Самият град е важен търговски и икономически център, посещава се от чуждестранни бизнесмени, а университетът, до който бе извършен атентата, е един от най-престижните в Турция. Там учат и много чужденци, припомня БНР.

Терористичната атака става часове преди планирано посещение в града на премиера на Турция Бинали Йълдъръм. Той трябваше да участва в тържествата по случай годишнината от смъртта на философа Мевляна. Взривът е станал точно преди Йълдъръм да се качи на самолета, твърдят местните медии.