Украинската държавна компания "Нафтогаз" предупреди, че изявлението на "Газпром" от вчера може да се тълкува като заплаха за възможно ограничаване на доставките за Европа, а оттам и като реална опасност от нова газова криза. 

Това съобщи БНР, позовавайки се на изявление от украинската компания. За пореден път в навечерието на нова година "Газпром" разпространи вчера изявление, че Киев отклонявал обеми от транзитния газ за Европа. Председателят на Управителния съвет на руската компания Алексей Милер, цитиран от ТАСС, подчерта, че Русия има право да ограничи доставките, ако Украйна започне "незаконно отлроняване на транзитния газ".

Според "Нафтогаз" обаче твърденията и обвиненията, които идват от Москва, всъщност представляват заплаха, а целта на Русия е по този начин да прокарва собствените си интереси в отношенията с ЕС. 

Властите в Киев вече са се обърнали към Европейската комисия с искане спешно да изпрати наблюдатели на точките на вход и изход на руския газ, за да няма спекулации за отклоняване на синьото гориво.