Доброто сътрудничество между управляващите и опозицията продължава до последните дни на настоящия парламент. Това стана ясно, след като НС не успя да събере кворум точно в деня, когато трябваше да се дебатира въпросът за провеждане на референдум за изборното законодателство. ГЕРБ не влязоха в зала дори при втория опит за регистрация, както обикновено правят, и заседанието се провали.

Зам.-шефът на ПГ на ГЕРБ Цецка Цачева обясни, че по идеята за референдум няма консенсус и това е причината, поради която опозицията не е влязла в зала. Въпреки това Цачева се обяви за провеждане на референдум заедно с парламентарните избори. Не стана ясно обаче как точно си представя това да се случи, тъй като това не може да стане без решение на НС. Единственото, което Цачева каза е, че се надява да се постигне консенсус на Консултативния съвет по национална сигурност при президента във вторник.

Независимо от намеренията на ГЕРБ на практика с провалянето на заседанието те правят огромно услуга и на БСП, и на ДПС. Голяма част от актива на двете партии е против провеждането на референдум за мажоритарния вот, задължителното и електронното гласуване. Днешното поведение на ГЕРБ ярко контрастира с присъствието им в залата вчера, когато управляващите избраха свои хора за членове на Сметната палата. Въпреки яростните критики на герберите за това, че БСП и ДПС кадруват в последните си дни, кворумът бе осигурен именно от тях. Заседанието вчера започна, след като "Атака" се регистрираха. Малко след това обаче именно от "Атака" проискаха проверка на кворума и напуснаха заседанието. То продължи само защото депутатите от ГЕРБ останаха в пленарната зала.

Неведнъж в този мандат герберите на практика помагаха на управляващите при някои от най-важните гласувания. Те отсъстваха от залата дори когато преди година за шеф на ДАНС бе избран Делян Пеевски, с което на практика улесниха избора му. Когато се приемаха текстовете в Изборния кодекс, които на практика обезмислиха преференциалното гласуване за депутати и общински съветници (при тези избори бюлетините, на които не са отбелязани преференции, се броят като преференции за първия в листата и на практика го бетонират) ГЕРБ също ги нямаше в залата. Тези текстове бяха приети толкова малко гласове от БСП и ДПС, че ако ПГ на ГЕРБ беше в целия си състав в залата и бе гласувала против тях, те нямаше да минат.