Властите в руския сибирски град Иркутск обявиха извънредно положение след смъртта на най-малко 50 души от фалшив алкохол, предаде Нюз.Ру.

Те умрели след употреба на настойка от глог, предназначена за вана при къпане в баня. Пострадали са общо 57 души, пили разтвора под названието "Бояришник" ("глог" на руски език).

Сутринта броят на починалите беше 33-ма. Някои от отровените дошли в съзнание и дори успели да дадат показания пред следователите, преди да издъхнат.

Медсестра се грижи за един от отровените в болница в Иркутск. Стопкадър НТВ

Два трупа на отровили се и умрели били намерени в колектори на топлофикацията.

Масовото отравяне станало в микрорайона Ново-Ленино на Иркутск. През двата дни на уикенда в местни болници масово постъпили мъже и жени на възраст от 35 до 50 г. с признаци на отравяне. Всички те пили глоговия концентрат, въпреки че на етикетите било изрично написано, че е опасен за пиене.

Отгоре на всичко се оказало, че вместо етанол (класическия алкохолен спирт с химическата формула C2H5OH) в разтвора бил сипан метанол. За подмяната съобщил Евгений Виговски - главният лекар на една от болниците, където постъпили отровени хора. В концентрата имало и антифриз.

"Изглежда, тези вещества предизвикват остро отравяне, смъртта от което настъпва много бързо, за броени часове, което стана причина за такива трагични последици", заявил Виговски.

Полицията в Иркутск открила днес следобед незаконен цех за производство и разливане на спиртосъдържащата течност "Глог", съобщи Герман Братчиков - зам.-шеф на местното управление на МВР.

Там били открити и бутилки с фалшива водка с етикети "Царская охота" и "Финландия".

На етикета на шишето с глоговата настойка е написано, че тя е опасна за пиене.

Полицията обискира редица пазари и магазини, където някои от дошлите за кратко в съзнание хора заявили, че са купили ментетата. Конфискувани са над 2000 бутилки с течността с общ обем повече от 500 литра.

Следствените органи са започнали наказателно дело за „производство, съхраняване и продажба на стоки и услуги, не отговарящи на изискванията за безопасност и довели до причиняване на смърт по невнимание на две или повече лица“.

Арестувани са 7 души, заподозрени в разпространяване на глоговата настойка.

След въвеждането на извънредното положение в Иркутск градските власти забраниха продажбата на всякакъв вид спиртосъдържащи технически течности. След тях е и тази с марката "Глог".

Преди няколко месеца същата забрана бе въведена в близкия град Саянск. Това стана, след като властите установиха, че течността се използва предимно като алкохол.

Полицията откри големи количества глогов разтвор, предназначен за продажба като алкохол.

Кметството на Иркутск прати свои служители да обикалят жилищата в Ново-Ленино и да предупреждават местните хора за опасността от пиене на "Глог". Особен приоритет на обходите били "неблагополучните семейства". По-рано властите в града съобщиха, че всички отровили се от смъртоносния концентрат за баня били именно от такива семейства.

"Глогът" масово замества алкохола

Глоговата настойка е популярен заместител на алкохола, отбелязва Нюз.Ру. От доста време насам експерти в Русия бият тревога, че поради кризата на много хора вече не им стигат парите за законен алкохол и по тази причина те все по-често използват глоговия или други концентрати.  Те се продават в малки шишенца, поради което ги наричат "пищовчета".

Наскоро в. "Новая газета" писа, че само през 2014 г. спиртни настойки и антисептични питиета са погубили 45 000 души. Според оценките на специалисти обемът на пазара на спиртосъдържаща продукция от аптечен произход съставлява 10 на сто от целия изпит от руснаците алкохол.

Настойката от глог е и лекарствен препарат и се използва за лечение на сърдечни заболявания. Поради ниската й цена обаче някои хора предпочитат да я употребяват като алкохол.

"Глог" често служи за заобикаляне на правилата за търговия с алкохол, които руските власти смятат за доста строги.

През октомври в град Калуга избухна скандал, след като там се появи автомат, продаващ подобен концентрат. Само за 20 рубли (0,31 евро) човек по всяко време можеше да си купи пластмасово шишенце с козметичен лосион, съдържащ 75 на сто спирт. Обемът му бе 99 милилитра.

Наскоро в сибирския град Чита полицията конфискува автомат, продаващ "Глог". Причина бе липсата на задължителното информационно табло за купувачите.

В края на октомври депутатът Николай Говорин предложи в Думата запрана на продажбата от автомати на спиртосъдържаща продукция, включително настойки от глог и лосион.  След трагедията в Иркутск днес той повтори предложението си, но огласи и други идеи. Сред тях е принудителното лечение на алкохолици със съдебно решение.

Руският президент Владимир путин е информиран за масовото отравяне в Иркутск, съобщи говорителят му Дмитрий Песков. Той допълни, че проблемът е добре известен, като явно визира зачестилите подобни случаи в цялата страна. Но не му е известно дали Путин е правил някакви изводи от всичко това.

По-рано премиерът Дмитрий Медведев коментира трагедията н Иркутск и окачестви като "голям проблем" търговията с "всикакъв вид спиртосъдържаща продукция".