„Освен едрите политически формати приципно подкрепа или не подкрепа имат значение детайлите – персонален състав, министър-председател и т.н. В разговора преди не можахме да коментираме единствените възможни два аргумента защо евентуално може да бъде дадена подобна подкрепа. Първото е, за да има известно парламентарно време. Вторият аргумент е да се избегне пародията, че за три месеца и половина в България ще има четири правителства”.

Това заяви вицепремиерът в оставка Томислав Дончев пред Нова тв преди консултациите между ГЕРБ и Реформаторския блок за съставяне на нов кабинет с мандата на последните. Рано сутринта дясната коалиция се събра на "вътрешен разговор" преди срещата си с премиера. 

„Ние върнахме мандата, който ни беше даден. Нито аз, нито колегите ми ще сформираме правителство, нито ще участваме”, категоричен бе Дончев на въпрос как ГЕРБ биха били представени в евенутално ново правителство. 

Той обясни, че министрите от ГЕРБ "не са трансферни футболисти, които от един кабинет в друг ни пращат да вършим работа, ние сме част от един политически организъм с цели".

На въпрос какъв премиер, излъчен от партньорите би подкрепила най-голямата партия, дали например това може да е лидерът на СДС Божидар Лукарски, Дончев обясни, че името е недостатъчна информация да се даде подкрепа. Трябвало да се уточни и персоналният състав на евентуален кабинет, и хоризонтът, в който той би работил.

"Аз трудно си представям кабинет, който ще работи в следващите 2 години", заяви той и добави на изричен въпрос дали би подкрепил Божидар Лукарски за премиер: "Имам богата фантазия, ще се опитам да си представя".

Вицепремиерът в оставка обаче припомни, че освен от ГЕРБ, подкрепа трябва да има и от други политически сили като Патриотичния фронт. 

„Силно съм скептичен, че в парламент, избран с подобна мажоритарна система, ще има ясно лидираща политическа сила. По-скоро преценката ми е, че ще се случи силно дефрагментиран парламент. Технология на консенсуса е до какво ще се стигне – до буквално прилагане на резултата от референдума или до някакъв вид компромис. Но за мен ще е грешка волята на народа, изразено в референдума, да не бъде отразена в изборните правила”, каза още Дончев.

Самият той не отрече, че по начина, по който е предложена мажоритарна система в два тура с абсолютно мнозинство крие рискове.