Най-малко 12 загинали и над 50 ранени е тъжната равносметка от забиването на камион на коледен базар в центъра на Берлин.

Шофьорът е бил бежанец - афганистанец или пакистанец, пристигнал през февруари т. г. в Германия, съобщи Би Би Си, позовавайки се на германски полицейски източници. Камионът убиец е бил с полски номера. В кабината е намерен труп на поляк. Според разследващите вероятно машината е била открадната от строителен обект, на който са работили полски работници. Собственик на камиона е Ариел Журавски, който е загубил връзка с шофьора си още след обед.

Министърът на вътрешните работи Томас де Мезиер заяви:

"Въздържам се да употребя думата "атака", въпреки че има много основания да се смята точно за нападение".

Трагедията се разигра в 20 ч местно време в поноделник вечер, час по-късно българско, на коледен базар на площад “Брайтшайдплатц”, точно до най-престижния булевард “Курфюрстендам” и в непосредствена близост до историческата Възпоменателна църква.

Камион пристига от съседната улица “Будапеща” и се забива в привременните постройки на коледния базар, където се предлагат сувенири, греяно вино и традиционните за немците наденички.

Чува се силна експлозия, настъпва паника. Начаса пристигат полиция, барети, екипи на “Бърза помощ” и на пожарната.

Мъжът, шофирал камиона, успява да избяга. На няколкостотин метра е задържано лице, за което се предполага, че е шофьорът на камиона. В момента той се намира в арест и е подложен на разпит.

Камионът е принадлежал на полска компания за транспорт. Според фирмата камионът е напуснал Полша в понеделник следобед в посока Берлин, но са загубили връзка с превозното средство около 4 следобяд. 

Районът продължава да е отцепен. Блокирани са всички улици, водещи към площада, където се намира коледният базар.

В канцлеството е сформиран кризисен щаб. На “Брайтшайдплатц” пристигна управляващият кмет на Берлин – титла на премиер на град федерална провинция, какъвто е Берлин.

Българското министерство на външните работи проверява в момента дали сред пострадалите има български граждани, съобщи министърът Даниел Митов. 

 

 

Дежурният телефон в посолството на България в Берлин е +49 176 122 99 190

 

Изразявам моята солидарност и моето съчувствие на канцлерката Ангела Меркел, на германския народ и на семействата на жертвите в Берлин, написа в туитър френският президент Франсоа Оланд.

"Моите мисли са с жертвите. Европа е готова да помогне", поднесе своите съболезнования и председателят на Европейския съвет Доналд Туск.

Към 23 часа полицията на Берлин съобщи, че няма вече данни за други "опасни ситуации" близо до "Брайтшайдплатц".