Докато в Народното събрание в София вървяха последните преговори за съставяне на ново правителство с мандата на Реформаторския блок, които в крайна сметка се провалиха, премиерът в оставка и лидер на ГЕРБ Бойко Борисов откриваше 4 км чисто нов път в Смолян. Във фейсбук профила на министър-председателя церемонията бе излъчена на живо. 

Тя започна с литургия за освещаване на пътя. В тържеството след това се включи и районният мюфтия. Министърката на регионалното развитие в оставка Лиляна Павлова дръпна реч, в която припомни, че въпросните 4 км от основния път на Смолян трябало да бъдат построени още през 80-те години, но това не се е случило. Тя няколко пъти обяви, че инвестициите в инфраструктура са изцяло благодарение на волята на премиера Бойко Борисов. Изброи, че с отпуснати 130 млн. лв. са рефабилитирани 120 км от пътната мрежа в смолянския регион, а за конкретната отсечка, която се открива, са били отпуснати 26 млн. лв. и строителят я е завършил за 100 дни.

Веднага след нея думата бе дадена на премиера и "голям приятел на Родопите", както го представи водещият, Бойко Борисов.

Той започна с благодарности към свещениците, честити празника и извади листче. Оказа се, че то му е дадено от мюфтията и съдържа цитат от Корана. Борисов го прочете:

"20 глава, 53 строфа: "Тоя, който строи земята, да я постеле за вас и прокара там пътища за вас"... Не знам, в Библията пише ли нещо за пътища, обърна се Борисов към християнските свещеници с усмивка. И отново благодари на всички.

Премиерът в оставка се впусна в любимата си тема - да разкаже за построеното, което се вижда. Обясни, че е минал от Асеноград към Смолян и всичко било като на картичка. Обеща, че догодина може да има магистрала от Асеноград до Пловдив, което ще улесни гражданите на Смолян. После се ядоса, че заради "некадърниците", които са строили преди него и управленията му, трябвало да се инвестират 10 млн. лв. "да им укрепваме свлачищата". 

Борисов призова с усмивка присъстващите да не говорят за него в минало време. И обеща битка на опонентите си. 

"Вие говорите за мене все едно съм умрел, беше, беше... Ще има битка. Ако мислите, че така ще им се дадем на празните им приказки...", обясни Борисов.

Ето и видеото от церемонията:

 

След откриването на пътя, Борисов инспектира и саниран блок в Смолян, поговори и с хората, които му благодариха. И нарече опозицията "лъжци", защото твърдяли как от санирането се краде. Хора питаха подир Борисов кога ще се санира и техния блок. Глас извън кадър, но не този на Борисов, отвърна:

"Когато се върнем"...

Малко по-късно стана ясно, че ново правителство в 43-ото Народно събрание няма да има. Премиерът Бойко Борисов не присъства и на преговорите вчера между ГЕРБ, Реформаторите и Патриотите, тъй като по същото време имаше среша с кмета на Карнобат в Министерския съвет.