При преговорите за нов кабинет ГЕРБ са били съгласни минималната пенсия за стаж и възраст да се увеличи на 180 лв. Това е станало с одобрението на премиера Бойко Борисов и въпреки нежеланието на финансовия министър Владислав Горанов, като лична позиция. Това съобщи по Нова тв Цветан Цветанов, председател на парламентарната група на ГЕРБ.

"Различията, при които започнахме, към понеделник бяха почти изчистени. Мястото, където се разминахме най-диаметрално, беше за пенсиите. В неделя стигнахме до компромисен вариант минималната пенсия да се увеличи от 161 на 180 лв. Това е 12-13% увеличение, което щеше да струва на бюджета около 133 млн. лв.", обясни Цветанов.

От Патриотичния фронт казали, че ще разгледат тази възможност, но явно не са я приели.

Цветанов припомни, че патриотите са предлагали 200 лв. минимална пенсия, както и прогресивно нарастване на всички останали пенсии. Това щяло да струва на бюджета около 900 млн. лв., ако било направено от 1 април 2017 г., или 1,3 млрд. лв. от 1 януари 2017 г. Така че парите за възрастните хора са се оказали най-големия препъникамък при приключилите неуспешно преговори за ново правителство.

"Отиваме на предсрочни парламентарни избори, няма да имаме възможност за съставим кабинет в 43-ия парламент", допълни Цветанов.

Припомняме, че по предложение на ГЕРБ минималната пенсия ще се вдигне с близо 4 лв. от 1 юли 2017 г. - от 161,38 лв. на 165,25 лв.

Цветан Цветанов все пак благодари на Реформаторския блок и на Патриотичния фронт за това, че са излезли и обяснили на българското общество, че не могат да стигнат до консенсус. "Разделихме се като приятели", така председателят на ПГ на ГЕРБ обобщи ситуацията.
 

Румен Христов, Найден Зеленогорски и Петър Москов са били сред вариантите, обсъждани за премиерския пост в бъдещо правителство, потвърди Цветан Цветанов. Той се изказа ласкаво за Румен Христов: "Един изключително ерудиран човек, със сериозен политически опит, минал през много перипети". И завърши темата с думите, че премиерът в оставка Бойко Борисов отказал да бъде предложен за бъдещ министър-председател, "защото спекулациите в това отношение щяха да бъдат много по-големи и нямаше да се постигне това, което е най-важно за държавата - стабилно правителство".

Амбициите на БСП да управлява България бяха посечени от Цветан Цветанов така:

"БСП са безотговорни в начина си на управление и те са го доказвали многократно. БСП и в момента не са готови за избори и за управление. Само гледат да се възползват от това, което им се създаде като възможност. Те нямат потенциал да направят управлението, което да може да бъде с икономически ръст на държавата."