11 души са арестувани в Иркутск заради масовото отравяне на хора със смъртоносен концентрат от глог за вана, предаде Интерфокс.

Срещу част от задържаните са повдигнати обвинения за "производство, съхраняване и продажба на стоки и услуги, не отговарящи на изискванията за безопасност и довели до причиняване на смърт по невнимание на две или повече лица". Хората са собственици или продавачи на места, където е купена отровната течност. Вчера бе открит и втори нелегален цех за производство на "Глог".

Етанолът, или класическият алкохол, който трябвало да се съдържа в концентрата, бил подменен с метанол, който е имал главното отровно въздействие. Лекари обаче изтъкват, че дори с етанол пиенето на "Глог" е опасно и че за това на бутилките си има предупреждаващи за това етикети.

61 са починалите от употребата на алкохола менте до този момент. В резултат на пиенето му са пострадали 106 души, което означава, че са умрели повече от половината.

Броят на жертвите от алкохолното отравяне в ИРкутск е пет пъти по-голям от този на атентата в Берлин на 19 декември.

Не всички пострадали се оказаха от "неблагополучни семейства", както бе съобщено в началото. Сред тях има дори медсестра и възпитателка в детска градина.

Вчера регионалният министър на здравеопазването Олег Ярошенко съобщи, че състоянието на 13 души е изключително тежко и че само чудо може да ги спаси. След полунощ срещу вторник обаче в болниците в Иркустск не е постъпил нито един пострадал от "Глог". Коато дава надежди на местните власти, че зловещата тенденция се е обърнала.

Вторник бе ден на траур в Иркутск в памет на жертвите на алкохолното отравяне. Днес те ще бъдат погребани. Разходите по погребението са поети от градските власти.

Експерти изтъкват, че поради кризата много руснаци вече не могат да си позволят истински алкохол и са принудени да прибягват до заместители като "Глог" и други, съдържащи около 70 на сто спирт.