77 души, начело с Христо Иванов, Кристиан Таков, Мануела Малеева и популярни имена от различни сфери се записаха в Инициативния комитет за учредяване на партия "Да, България". Събитието бе днес, а заявката на Иванов бе следващата законова стъпка към появата на новата партия - учредително събрание, да е в началото на януари. Амбицията е формацията да получи съдебна регистрация толкова бързо, че да участва в предсрочните парламентарни избори напролет.

"Основната ни цел е да освободим страната от модела на корупция, който е превзел институциите. Беззаконието и корупцията са основните причини за бедността и стагнацията, която някои описват като стабилност", заяви Иванов. 

След него Кристиан Таков обяви, че призивът "да се политизираме", който новата формация отправя, може да звучи странно у нас и сам призна, че преди време е отговарял на въпроса "защо не влезете в политиката" така, както го правят и други: "Изкарвам си парите по почтен начин, защо да влизам в политиката". По думите му обаче това става все по-трудно заради корупцията и начина, по който се прави политика в България. Затова трябва да се участва в политиката, а правото е инструментът за правене на политика. 

Иванов обяви, че до момента "Да, България" има регистрирани близо 3000 поддръжници, над 10 000 последователи в социалните мрежи, а начина, по който функционира формацията, е максимално прозрачен. Обявена е сметка за дарения по правилата на Закона за политическите партии, въпреки че "Да, България" още не е партия. Това значи, че даренията могат да се правят само от физически лица и таванът е 10 000 лв. Дарителите ще се обявяват на страницата на "Да, България", информация за разходите - също, обеща председателят на ИК. 

Започват и срещи в страната и с българи, които живеят в чужбина.

На въпроси как новата формация ще опровергае онези, които твърдят, че това е "партия на Протестна мрежа", че в нея има "олиарси и соросоиди" и т.н., Иванов обясни, че няма нищо да опровергава, начинът, по който се структурира бъдещата партия е прозрачен, има баланс в представителството, не само в рамките на Инициативния комитет, става дума за професионалисти в различни сфери, на които благодари. По думите му на подобни внушения отговорът е прозрачност, а и никой от учредителите не би си заложил името, за да бъде "манекен на нечий интерес".

По тази тема Кристиан Таков беше още по-категоричен. Той припомни как и преди е отговарял на въпрос дали е "проводник на влияние на интересите на Росен Плевнелиев, кръг "Капитал" и Ранобудните студенти". Сам нарече отговора "нахален", но подходящ и затова го повтори:

"Не мога да бъда проводник, защото аз самият съм източник на влияние". С това предизвика бурни аплодисменти в залата. 

Последва нов въпрос, този път как ще се обясни, че партията нямало да е "бухалка срещу главния прокурор".

На това Христо Иванов припомни, че отношението му към дйстващия, предишния и по-предишния главен прокурор не е било различно и винаги е критикувал начина, по който функционира институцията и оттъствието на истински правила и контрол за работата й. Затова и целта е реформа, която да започне първо от реформа в конституцията и в правосъдието - с промяна на статута на главния прокурор, отчетност и граждански контрол, след това с реформа в службите на МВР, защото това са двата гръбнака на борбата с корупцията.

Попитан кои биха били партньорите на движение "Да, България" и потенциалните коалиционни партньори, Христо Иванов обясни, че все още няма партия и органи, които взимат подобни решения. Ясно е обаче, че партньори няма как да са партиите, които са отказали да правят съдебна реформа и да се борят срещу корупцията, както и тези, които "уютно си мълчаха" по темата. Не назова имена, но беше категоричен, че е нужен "широк фронт" от политици и организации, които да застанат срещу корупцията. 

 

Ето и пълния списък на учредителите:

Христо Иванов, Мануела Малеева, Кристиан Таков, Атанас Славов, Михаил Екимджиев, Манол Пейков, Георги Атанасов, Камен Алипиев, Ивайло Захариев, Йовко Ламбрев, Кирил Петков, Кирил Николов, Захари Карабашлиев, Виктор Стоянов, Боряна Мусева, Светозара Давидкова, Александър Иванов, Божидар Божанов, Надежда Цекулова, Любена Нинова, Любомир Авджийски, Константин Павлов, Мария Шаркова, Веселин Веселинов - Еко, Надежда Йорданова,

Александър Кръстев, Мира Кръстева, Теодор Михайлов, Атанас Русев, Иван Червенков, Бояна Петкова, Веселин Калановски, Румен Петков, Юри Катанов, Емил Георгиев, Меглена Русенова, Миряна Захариева, Дончо Бораджиев, Кирил Русев, Илия Кръстев, Руслан Жечков, Вера Асенова, Атанас Карашенски, Мариан Маринов, Павел Златаров, Слав Недев, Мария Спирова, Силвия Атипова, Алина Добрева,

Боян Юруков, Велина Мавродинова, Миролюб Петрински, Стоян Михайлов, Милена Златарова, Юлия Величкова, Даниел Стоянов, Петър Вълчев, Дмитрий Иванов, Росен Манчев, Искра Чолакова, Аспарух Илиев, Ангел Гюров, Йордан Златев Йорданов, Николай Христов, Боряна Панчева, Апостол Апостолов, Михаил Паргов, Виктор Димчев, Пламен Медаров, Николай Илиев, Андрей Гюров, Сергей Антонов, Антон Ангелов, Мирослав Минчев, Георги Илиев, Ивайло Мирчев, Николай Стайков.

Ето и текста на учредителната декларация на "Движение Да, България":

България е в плен на политическата корупция. Институциите не защитават интересите на гражданите. Беззаконието е на всички нива. Властта е недосегаема. Олигархията ограбва националните ресурси, обществените средства, държавните поръчки, европейските фондове, спестяванията на хората.

Така корупцията произвежда бедност. Ние отказваме да живеем в страна без справедливост и без върховенство на закона, пречупена от бедност и от неравенства, застрашена от разрушаване на природните и` ресурси. Ние искаме да работим за една нова България, където личната свобода и достойнството водят до развитие и успех.

Ние искаме страна, отзивчива към мечтите на всеки един свой гражданин.

Ние, учредителите на политическа партия "ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ", вярваме в неотменимите принципи за: • лична свобода и защитата на човешките права;

• справедливост, установена чрез върховенство на правото;

• сигурност чрез демократични и силни институции;

• почтено служене на обществения интерес;

• създаване на благосъстояние чрез предприемачески дух и свободна инициатива;

• социална солидарност в здрави и просветени граждански общности;

• плурализъм и свобода на публичния дебат.

Голямата цел, заради която основаваме политическа партия "ДВИЖЕНИЕ ДА БЪЛГАРИЯ", е да демонтираме корупционния модел на управление на страната, за да сложим край на бедността.
Да повишим благосъстоянието и качеството на живот на българските граждани. За да постигнем целта си сме решени:

• Да реформираме правоохранителната система и да установим върховенство на закона.

• Да укрепим независимостта и професионализма на институциите. Повече законност и правила, вместо политически произвол.

• Да създадем работещи регулатори, охраняващи правилата за свободна конкуренция, които да разрушат монополните и картелните структури.

• Да спрем бюджетните кражби, свързани с нагласени обществени поръчки, укрити данъци в особено големи размери и контрабандна търговия от фирми и частни лица, избегнали закона чрез корупцията в държавните институции.

• Да се справим с бедността като ускорим икономическия растеж и така вдигнем доходите, включително пенсиите, като вярваме, че най- добрият начин за това е увеличаване на конкурентоспособността на българския бизнес, стимулиране на иновациите и предприемачеството и връзката им с образованието и науката.

• Да въведем образование със стандарти, отговарящи на изискванията на съвременния свят, и младежки политики, възпитаващи активни граждани.

• Да изградим малка, прозрачна администрация и електронно управление. Кариерно израстване, основано на професионални качества и интегритет.

• Да вземаме решения на база на реална експертиза, анализи и данни, включително с участие на гражданското общество, като по този начин осигурим качество и предвидимост на провежданите политики.

• Да въведем законодателна рамка, която гарантира ясна собственост на медиите и спазването на високи професионални стандарти в медийната среда. Край на политическото финансиране за медии.

• Да провеждаме политика на национална сигурност, гарантираща енергийната независимост на страната, опазването на природните и` ресурси и здравето, и живота на гражданите.

• Да довършим интеграцията на България в структурите на Европейския съюз - пълноправно членство в Еврозоната, Шенген и Банковия съюз.

• Да провеждаме външна политика, която да гарантира, че България е пълноценен и надежден член в Европейския съюз и НАТО, и като такъв, ще развива равнопоставени отношения на сътрудничество. Призоваваме гражданите на България! Нека заедно да вземем страна в битката с корупцията! Наш дълг е да защитим родината си от беззаконието. Вярваме, че изправяйки се срещу престъпността и корупцията в управлението, ще върнем и задържим младите хора в България.

Само така можем да им предложим бъдеще, а на нашите родители - достойно настояще. Ние желаем да възпитаме децата си в родолюбие, да им завещаем горда и достойна България. Искаме да бъдем солидарна общност от граждани, независимо дали живеем в страната или извън нейните предели. За нас това е истински патриотизъм. Да, България!