Президентът Росен Плевнелиев ми предложи да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис. Изтъкнатите в обръщението на президента политически доводи и лична мотивация не отменят разпоредбите на конституцията.

Това заяви в изявление, направено пред БНТ, новоизбраният президент Румен Радев.

Патосът на добрите намерения не замества закона, подчерта той. В обръщението си президентът Плевнелиев представя отказа си да изпълни конституционните си задължения като отстъпване на правомощия. Основният закон изключва хипотеза, когато президентът отстъпва своите правомощия да състави служебен кабинет, заяви Радев. Конституцията съдържа само възможност президентът да възлага правомощия и то само на вицепрезидента. Друго "възлагане" на правомощия на друг субект, включително новоизбран президент, Конституцията не предвижда", уточни Радев.

Той посочи, че след президентските избори и референдума в България се е създала нова политическа ситуация, а оставката на кабинета е дала старт на конституционната процедура по съставяне на ново правителство, която приключи безрезултатно.

"Конституцията е изрична - сега на ход е президентът. Г-н Плевнелиев обяви отказа си да изпълни вмененото му от основния закон задължение да назначи служебно правителство и предложи да ми отстъпи правото да определя състава на служебния кабинет, който той да назначи със своя подпис", заяви новоизбраният президент Радев.

Новоизбраният президент призова политическите актьори да действат отговорно в създалата се ситуация и да не търсят краткосрочни ползи, пренебрегвайки разпоредбите на закона. Дългото сбогуване с властта не бива да прераства в конституционна криза,