Предложението за райониране на едномандатни мажоритарни райони, внесено вчера от сценаристите на "Шоуто на Слави", ще доведе "единствено и само до хаос". Това заявиха депутати от Движение "България на гражданите" на трибунка в парламента днес.

Димитър Делчев от ДБГ посочи няколко ключови проблема на добавката към законопроекта на главната омбудсманка Мая Манолова, внесен от независимия Георги Кадиев. Според него първо трябва да има реално преброяване на всички населени места в България, и второ, да се изчистят списъците от т.нар. "мъртви души" - проблем, активно игнориран от години.

"Трето - районирането е направено без обществен дебат, без публично обсъждане, набързо, за един месец, от неясен колектив, което на нас не ни дава увереност, че то не се прави така, че една или няколко партии да спечелят на следващите избори", отбеляза той.

И даде няколко фрапантни примера от сегашното райониране - например как две населени места като село Радово поле и град Копривщица, които са на 92 км едно от друго, са в един район. А в същото време Самоков и буквално залепеното за него село Драгошиново са в различни райони. Логично е да се разделят на две градове, в които живеят повече от 30 000 души, но същата съдба е застигнала и Ихтиман, в който живеят само 18 000.

"Намаляват се народни представители в определени райони. Защо и кой например е решил, че район Видин трябва да има трима народни представители, а не четирима? На практика той се приравнява на район Турция, което за нас е абсолютно неприемливо", каза още Делчев.

По негови думи в приложението на сценаристите липсват улици в София, а едновременно с това има подрайони, в които не живее нито един човек - мъртви и изоставени села.

"Това е една лоша основа, на която може да започне преброяването на бъдещия начин заизбиране на народни представители, направена насила и безпринципно. Настояваме следващите избори да вървят при правилата в момента", добави Делчев.

По всичко личи, че това искане ще бъде спазено.

В рамките на същата трибунка Антони Тренчев от ДБГ отбеляза и друг изборен проблем - от 1 януари 2017 г машинното гласуване трябва да се провежда във всички секции в страната. Никой обаче не работи по този въпрос. На последния вот - за президент - машини имаше едва в 500 секции. Така по всичко личи, че следващите избори ще нарушат закона.