Вече никой в Германия не се съмнява, че атентаторът от Берлин е тунизиецът Анис Амри, навършил вчера 24 години, макар все още да няма официално съобщение.  Явно на 19 декември, понеделник, точно той е връхлетял с 40-тонния ТИР на коледния базар на площад “Брайтшайдплац” в Центъра на Западен Берлин. Тогава загинаха 12 души, 48 бяха ранени, 30 от които тежко. 

Вчера беше съобщено, че под шофьорската седалка в кабината на камиона е било намерено портмоне на Амри. В него се е намирало и разрешителното му за временно пребиваване в Германия. 
Същия ден опитни криминалисти обаче предупредиха да не се бърза със заключението, че това е атентаторът. Нямало толкова глупав престъпник по света, който да оставя подобна неопровержима следа. Допускаше се дори, че извършителят на кървавото престъпление нарочно е подхвърлил портмонето, за да отклони вниманието и да се издирва лице, което няма нищо общо с атентата. Днес обаче беше съобщено, че в шофьорската кабина са намерени и пръстови отпечатъци от тунизиеца Анис Амри.

Защо това е станало толкова късно, а не още в деня на атентата? Изземването на следи умишлено е било забавено, за да може първо обучено куче да претърси камиона. Най-вероятно то е открило и портмонето на престъпника. Ако преди кучето криминалисти биха влезли в кабината, те също биха оставили свои следи и това би попречило на четириногото да надуши следа.
Така едва сега става ясно, че пръстовите отпечатъци са на Амри. Такива са му били взети при регистрирането му в Германия като бежанец и те съвпадат с откритите в камиона.
В Германия той е бил под наблюдение на контраразузнаването поради данни за връзки с ислямисти и салафисти. Така през юли се взима решение Анис Амри да бъде репатриран в Тунис. Това обаче не може да стане, преди по категоричен начин да се установи дали наистина е тунизиец. Той се е представял и като египтянин – ту под името Ахмед Ц., ту като Мохамед Х. Различна е и посочената от него възраст – между 21 и 24 години.

Германските власти са били убедени, че е от Тунис по подадена от Италия информация, включително пръстови отпечатъци. Властите в Рим съобщават на немските си колеги също, че Амри е излежал в затвор в Палермо 4-годишна присъда за умишлен палеж на училище, упражняване на насилие, нанасяне на телесни повреди и кражби.
Междувременно в. “Ди Велт” съобщи, че през 2010 г. Амри е откраднал камион в родината си и е бил осъден на 5 години затвор. Той успял да се укрие и дори да избяга от Тунис. Година по-късно пристигнал в Италия като бежанец.

След излежаване на наказанието в Палермо през пролетта на 2015 г. италианските власти са решени да репатрират Амри в родината му, но се появяват проблеми с властите в Тунис. Така той се отправя към Германия, предаде агенция Анса.

И на немска територия “подвизите” му продължават – извършване на насилствени актове, връзки с ислямисти, търговия с наркотици. През това лято се взима решение за репатриране, но това не може да стане без оригинален документ за самоличност. През юли е отправена надлежна молба към Тунис да предостави такъв, но той пристигна едва вчера.

Главна прокуратура и Федералната криминална служба незабавно издадоха европейска заповед за арест на Анис Амри. В нея първо се отправя предупреждение, че издирваното лице е опасно и въоръжено. Съобщава се за какво е издирвано, обявена е и награда до 100 000 евро за информация, която би довела до задържането на престъпника.