Заподозрения и издирван за атентата на коледния базар в понеделник в Берлин, тунизиецът Анис Амри (24 г.), от малък е бил побойник, но се е радикализирал в италиански затвор. В Тунис е бил толерантен към други религии. Това заявява бащата на издирвания престъпник за британския в. “Таймс”.

“Той напусна училище и през март 2011 г. замина за Италия, където се е замесил в кражба и палеж на училище”, казва родителят.

Така синът му прекарал 4 години в затвор в Италия, където е влязъл в контакт с екстремистки групировки. Преди да отпътува за Европа, Анис не е бил религиозен. Бащата твърди също, че никога не е виждал сина си, след като преди 6 години е напуснал Тунис. Не се е тревожел за него до момента, когато службите за сигурност не са го привикали на разпит след атентата в Берлин.

Братът Абделкадер Амри пък заявява за агенция Франс прес, че не можел да повярва, Анис да е извършил такова тежко престъпление:

"Когато видях снимката на брат си в медиите, не можех да повярвам на очите си. Ако обаче противно на моите очаквания все пак се докаже, че брат ми носи отговорност за атентата, то той заслужава всяко наказание. Ние отхвърляме тероризма, срещу терористите сме и нямаме никакъв контакт с терористи".

Потресена от случилото се е и сестрата Нажоа. Тя никога не е вярвала, че брат й е способен да извърши тежко престъпление. Двамата са били в постоянен контакт във фейсбук. Анис винаги е бил усмихнат и в добро настроение. Според Франс прес Анис Амри има четири сестри и един брат. 

Той обаче съвсем не е такъв, какъвто те го описват. Според властите в Тунис още от малък е вършил престъпления, задържан е бил с наркотици при опит да ги пласира. В Италия “подвизите” му продължават, подпалва дори училище и получава 4-годишна присъда.

Излиза от затвора и през юли 2015 г. се отправя за Германия. Настанен е в лагер за бежанци в град Емерих, федерална провинция Северен Рейн-Вестфалия. Там подава молба за политическо убежище. През февруари т. г. поема към Берлин, съобщи вчера вътрешният министър на Северен Рейн-Весфалия Ралф Йегер. Амри обаче е бил доста мобилен – кръстосвал е цяла Германия. 
През юли т. г. е отхвърлена молбата му за убежище, предстои да бъде репатриран, но няма оригинален документ за самоличност. Тунис го представя едва вчера (виж още по темата).
Заради планирано изгонване от Германия на 1 август т. г. тунизиецът е настанен в следствен затвор в Равенсбург, федерална провинция Баден-Вюртемберг. Арестът е заради опасност да се укрие и да не може да бъде репатриран. Според МВР в Щутгарт преди това, на 30 юли, Амри е бил задържан от полицейски патрул във Фридрихсхафен.

Поради липсна на документ за самоличност обаче той не може да бъде експулсран от Германия, нито да бъде държан в следствен затвор. Така тунизиецът е освободен от предварителния арест. Той обаче е под непрестанно наблюдение на контраразузнаването и на Федералната криминална служба. Амри е в списъка от 500 души, обявени за крайно опасни ислямисти. Той попада в него през февруари т. г. 
Наред с това силите за сигрност успяват да предотварят планирана от Амри взломна кражба в Берлин. Целта е била набавяне на пари за закупуване на оръжие. Тогава обаче не е имало данни за готвен атентат.

Сега най-важното е Анис Амри да бъде издирен и задържан. За тази цел е обявена награда до 100 000 евро. След това ще трябва да се търси и намери отговор на много въпроси. Основните са: 

Действал ли е сам или е бил част от престъпна група? 

Действително ли зад атентата стои престъпната ислямистка групировка “Даеш”, която пое отговорността, но още не е доказано? 

Планирано или случайно е било похищението на полския ТИР, с който на 19 т. м. беше извършен атентатът в Берлин?