Окръжната прокуратура в Хасково внесе искане в съда за мярка за неотклонение „задържане под стража“ спрямо 33-годишна холандка, съобщи Нова телевизия.

Тя е обявена за международно издирване за тероризъм чрез европейска заповед за арест, издадена от съд в Холандия.

Името на жената не се съобщава. Тя е задържана на 21 декември 2016 г. на влизане в България от Турция през ГКПП "Капитан Андреево". Пътувала е с лек автомобил.

Европейската заповед за арест е получена чрез Шенгенската информационна система от холандските власти и е преведена на български език.

На 1 януари 2015 г. България задържа за нелегално влизане френския гражданин Фриц Жоли Хоакин. Докато бе в ареста и чакаше заповед за изгонване, на 12 януари у нас се получи европейска заповед за задържането му заради участие в терористична група. Оказа се, че Хоакин е контактувал с Шериф Куаши - един от двамата братя ислямисти, окървавили на 7 януари 2015 г. редакцията на парижкия сатиричен седмичник "Шарли Ебдо". Тогава бяха убити 12 души.

В края на юли т.г. България задържа френския гражданин Мурад Хамид, който влязъл от Сърбия и минал необезпокоявано през страната ни, но ни бе върнат от Турция. Той пък се оказа зет на Шериф Куаши. България го екстрадира във Франция, която на свой ред го обвини в тероризъм.