Елфическото лоби в Исландия принуди властите да изкопаят уж магическия "Камък на елфическата дама", зарит погрешка от работници, разказва CBC.ca

Ако това ви звучи по-скоро като дописка от "Средната земя Дейли", това е защото Толкин е вдъхновен именно от тази митология.

И до днес има хора в малката островна държава, които вярват, че елфите - в тази версия по-скоро подобни на феички, отколкото на Леголас - са невидими за хората, но все още живеят сред нас, особено на специални и свещени места като въпросният "камък".

Да, елфите са сериозна работа в Исландия - но голяма част от подкрепата е просто от тези, които искат да запазят уникалните културни паметници.

Разбира се, винаги помага в една политическа кампания, ако можеш да я свържеш с всяко нещастие в страната. Престъпността не е висока, но дори и в малките държави има катастрофи и инциденти - и в последните седмици вината за тях се приписва на зариването на "Камъка на елфическата дама".

Работниците не са наказани директно, защото просто са си вършели работата - ремонтирали са близката магистрала. Малко невнимателно, явно. Сега властите са пратили отново хора, които обаче ще изчистят къщата-камък и най-после ще укротят гнева на елфите.