Американският президент Барак Обама бе обвинен, че е "изоставил" Израел, след като САЩ гласуваха "въздържал се" за резолюцията на ООН, осъждаща селищата на еврейската държава, построени в окупирана Палестина, съобщи Си Ен Ен.

По традиция Щатите "пазят гърба" на Израел в ООН. Обама обаче имаше няколко сблъсъка с президента Нетаняху в двата си мандата и отношенията между двете съюзни държави поохладняха.

Съветът за сигурност в крайна сметка одобри резолюцията с 14 гласа, решение, посрещнато с аплодисменти. Резолюцията е предложена от Египет. Тя засяга над 150 селища, построени от Израел по Западния бряг и Източен Йерусалим след окупацията през 1967 г.

Ето и реакцията на посланика на Израел в ООН Дани Данон:

"Очакваше се най-големият съюзник на Израел да действа по ценностите, които споделяме и да наложи  вето на тази срамна резолюция. Нямам съмнение, че новата администрация на САЩ и новият Генерален Секретар на ООН ще дадат началото на нова ера на отношения между Израел и ООН."

Офисът на Нетаняху също излезе с позиция, в която той обвинява Обама, че е "заговорничил" с ООН и отбелязва, че няма търпение да работи с Тръмп "за намаляване на вредните последици от тази абсурдна резолюция".

"Новата администрация" в лицето на избрания за президент Доналд Тръмп вече е заявила готовност за промяна. Бизнесменът-политик се изказа, както обикновено, в туитър:

"По отношение на ООН, нещата ще са различни след 20 януари."

Макар Държавният департамент дипломатично да заяви, че Тръмп има право да се изказва, вътрешни източници коментират, че дипломатите са изключително изнервени от решението му да нарушава неписаното правило САЩ да има само един активен държавен глава по едно и също време.

Сред други опити на Тръмп за политическа дейност преди да встъпи в длъжност е скандалът с Тайван и Китай, който заплашва да влоши сериозно отношенията между Поднебесната империя и Америка.