Налице са много косвени доказателства за руско финансиране на антиевропейски партии и медии в България, но и в други държави от ЕС, заявява президентът Росен Плевнелиев в интервю, публикувано в днешния брой на “Франкфуртер алгемайне цайтунг” (ФАЦ).

Чрез подкрепата си за крайни националистически партии и движения Москва целяла да разруши отвътре Европейския съюз. На нова идеологическа база Русия се опитвала да постигне същата цел, както някога и Съветският съюз – отслабване на Европа и насаждане на колебания относно ценности, демокрация и правова държава.

Руска пропаганда срещу европейски ценности

Москва преследвала тази цел и в интернет, обяснява Плевнелиев. Когато преди години за пръв път предупреждавал за опасностите от руска политика, чиято цел е систематично в интернет да провокира отхвърляне на европейски ценности, някои политици окачествили призивите му като пресилени. Днес обаче за никого вече не било тайна, че тази политика има ясна цел – дестабилизиране на Европейския съюз.

"На хората в държавите от Съюза трябва да бъде обяснено какво точно се случва и в какво се цели руската пропаганда", настоява българският държавен глава.

Положително отношение към някогашната братска страна

Президентските избори през ноември т. г. спечели приятелски настроеният към Русия кандидат на опозицията Румен Радев, припомня ФАЦ. И не само това - така бившият генерал на 22 януари 2017 г. щял да смени прозападно настроения и критичен към Русия Росен Плевнелиев. По време на предизборната битка Радев се обявил за вдигане на санкциите срещу Русия. Анексирането на Крим пък окачествил единствено като факт. Българският консервативен лагер се опасявал, че Радев би се отклонил от досегашната външнополитическа ориентация на най-бедната членка на ЕС, пише в заключение вестникът.