Цената на топлинната енергия няма да се покачи след 1 януари 2017 г. Това обеща председателят на КЕВР Иван Иванов, съобщи бТВ.

"Това ще важи и за високоефективната електроенергия, произведена по комбиниран начин от българските топлофикации, които се захранват с енергоносител природен газ. Надявам се, че на 30 декември становището ни ще бъде потвърдено с решение на КЕВР, до края на отоплителния сезон няма да бъде променяна цената на топлинната енергия за потребителите, както домакинства, така и бизнес“, каза Иванов.

Той отбеляза още, че исканията на "Топлофикация-София" за вдигане на топлото са без основание при изменената цена на природния газ.

"Законът е категоричен, че такова основание може да бъде само значително изменение на ценообразуващия елемент. 5% увеличение на цената на природния газ, както предлага КЕВР, не са значително изменение на цената на природния газ. Значително изменение е, когато сериозно се променя цената на крайния продукт на топлинната и електрическата енергия, произведена по високоефективен начин от топлофикациите", посочи още той

Иванов обеща и всички потребители да имат газ през цялата 2017 г,. дори тези на "Овергаз".

"Подготовката на договора, който ще бъде сключен в следващите дни между „Булгаргаз“ и „Овергаз-Мрежи“ е във финална фаза. Не мога да определям каква ще е цената в договора, но няма никаква опасност за прекъсване на доставките за потребителите на „Булгаргаз“ и „Овергаз“, добави той.

В последния работен ден на годината - 30 декември, КЕВР ще реши за становището по увеличението на природния газ от 1 януари.