Интернет често е описван като място, в което се излива злобата на хората - от обикновени тролове, които искат да ядосат другите, през хората, които обиждат с лекота всеки под прикритието на анонимността, до откровен онлайн тормоз.

Но понякога Интернет е и инструмент на човешката съпричастност, доброта и желание да се помогне на ближния. Това демонстрираха хиляди на Коледа в мегафорумът Reddit, наричан "предната страница на Интернета".

На 25 декември потребител с никнейма "Likemylife" споделя видео от Youtube в най-очакваното място - r/videos, подфорумен за... вече се досетихте какво. И пита:

"Някой знае ли място, където могат да махнат шума на заден фон от домашно видео? Синът ми почина и това е едно от малкото видеа които имам, на които пее."

Това е 15-годишният й син й Нейтън, самоубил се на 9 октомври тази година, на 15 години. Той имал любов към пеенето и е мечтаел за кариера на Бродуей, но малкото останали записи, както се чува по-горе, са записани лошо и имат много силно заглушаване от ехото в помещението. Песента е Wayfaring Stranger 

За часове се появяват няколко опита на аматьори и професионалисти за оправяне на звука, а до края на коледния ден вече има десетки редакции на видеото от тон-режисьори, аудио инженери и всякакви други. Много правят по няколко версии, опитвайки различни техники, един от "редиторите" работи до 2 ч през нощта (на Коледа), и продължава с нова версия на следващия ден.

Хиляди просто изказват съболезнования и подкрепа.

Други обаче организират кампания в платформата Go fund me, през която събират (до момента) 8100 долара, надминавайки поставеният лимит от 8 хил.

Оригиналният пост получава 34 338 лайка, и на пръв поглед изглежда да са коментирали над 3400 души. Един поглед сред коментарите обаче сочи, че поне няколкостотин от тях са на майката на Нейтън, която не само отговаря на въпроси, но благодари буквално на всеки за реакцията.

Ето една от най-успешните редакции на видеото:

Песента е американска фолклорна класика - "Wayfaring Stranger", кавъри са записвани от певци като Бърл Айвс, Джони Кеш, Джони Мичъл, Тим Бъкли, Глен Кембъл, Нийл Йънг, Ед Шийран.

"Общо взето е за някой, който отива в рая", описва я майката на Нейтън.