Искам пред цяла България да кажа на съпругата ми, че я обичам, че сме до нея, че винаги може да разчита на моята подкрепа независимо от всякакви клевети.

Такава обяснение в любов, буквално пред цяла България, т.е. пред камерите и диктофоните на десетки медии, направи соцлидерът Сергей Станишев днес в парламента.

Избликът на нежност по адрес половинката му Моника, Станишев направи по повод проверката, която започна срещу нея заради аферата "Хохегер". По думите му проверката се правела заради него.

"Във всеки един момент, когато БСП има политическа инициатива, която е силна, когато има ясни позиции, се засилват атаките срещу мен и моето семейство. Моята съпруга предостави вчера информация за проверката, която тя инициира през 2013 г. и е приключила заедно с проверката на основание сигнал на депутат от ГЕРБ. Ясно е, че това е политическа атака, няма семейство или съпруга на политик, която да е толкова атакувана. Много добре знам, че се прави заради мен", заяви Станишев.

Вчера главният прокурор Сотир Цацаров потвърди, че Моника Станишева е била разпитана по сигнал на комисията "Хохегер", която функционираше в предишното Народно събрание. Тя бе сформирана заради лобисткия скандал с австриеца Петър Хохегер.

"На първо място има проверка, която е започнала, а към тази проверка е присъединена и една нейна молба (на Моника Станишева, б.р.), с която тя постави искане да бъдат проверени всички тези твърдения. Но основната причина е проверка, която е започнала, мисля, по сигнал на парламентарна комисия", поясни вчера Сотир Цацаров.

А на въпрос на журналисти защо чак сега прокуратурата се активизира, след като сигналът е отпреди година и половина, Цацаров отговори:

"Не очаквайте от мен да работя като разпределител движение - гара."

Самите дознателски действия срещу съпругата на лидера на БСП се провеждат от Столичната дирекция на вътрешните работи. 

Иначе Станишев отказа да коментира кога ще стане факт заявената лично от него преди дни оставка на правителството. Очевидно никой не бързал да има такава.