Изследователи са открили, че Бенедикт Къмбърбач има далечна родствена връзка със сър Артър Конан Дойл – писателят, създал Шерлок Холмс, в чиято роля днес влиза актьорът.

Според сайта „Ансестри“, 40-годишният Къмбърбач и Конал Дойл, починал през 1930-а, са 16-и братовчеди, с разлика от две поколения. Общият им предшественик е Джон Гонт, първи херцог на Ланкастър, четвърти син на крал Едуард III и баща на Хенри IV.

Джон Гонт, който умира през 1399 г., е 15-и прадядо на Дойл и 17-и на Къмбърбач, се посочва в проучването на сайта.

Сериалът „Шерлок“ се завърна на екраните в неделя вечер за нови три епизода. С Къмбърбач и Мартин Фрийман, вече придобили и холивудска слава с филми съответно като „Доктор Стрейндж“ и трилогията „Хобит“, новите серии са поредното им съвместно превъплъщение като Шерлок Холмс и доктор Уотсън.

Образите на двамата герои се появяват за първи път през 1887 г. в „Етюд в алено“. Последните разкази за тях са публикувани четири десетилетия по-късно – през 1927-а.

Преди време бе обявено, че Бенедикт Къмбърбач има кръвна връзка и с крал Ричард III – актьорът е свързан няколко пъти с противоречивия монарх, като най-директно това става чрез майка му Сесил Невил.

През поколенията най-близката връзка на Къмбърбач с Ричард III е през бабата на майката на краля – Джоан Бюфорт. По тази линия той е втори братовчед на владетеля – от 16-о коляно. Освен това Къмбърбач има и косвени връзки с кралица Елизабет II и с Лейди Джейн Грей чрез други свои предшественици.

Площад Славейков.