Преференциалното гласуване за народни представители най-вероятно ще остане запушено. Това признаха в кулоарите депутати от различни ПГ. Според текстовете на Изборния кодекс при избори за депутати и общински съветници бюлетините, в които няма отбелязана преференция, се броят като предпочитание за първия в листата, с което го бетонират. Ако този текст важеше и за евровота феноменът 15/15 щеше да се стои, но в умален вариант. 15-ият в листата на БСП Момчил Неков нямаше да има шанс да измести от първото място лидера на партията Сергей Станишев. Най-вероятно Неков щеще да стане втори.

Нито една от ПГ не обмисля да предложи текстът, който гарантира депутатското място на водачите на листи, да отпадне. В БСП обаче циркулират идеи за повишаване на прага за разместване на листите въпреки, че той е по-висок от този за евровота. Разместване на депутатските листи се прави ако някой кандидат е получил поне 7% от преференциите, докато на евровота бяха достатъчни 5%. От ГЕРБ обаче заявиха, че няма да подкрепят идеи за повишаване на прага.

Депутати от различни ПГ признаха, че във всички партии има разочаровани от въвеждането на преференцията.

Нищо чудно ако се тръгне на промени в Изборния кодекс преференцията дори да отпадне

призна соцдепутат. Според червените в ГЕРБ са наясно, че феноменът 15/15 не ги е засегнал само защото номерът на тяхната партия на евровота бе 18, а кандидатите в листите бяха 17.