СИМОНА РУСЕВА

БЕРЛИН - Съдбата на Европейския съюз е заложена на карта. Той или ще се реформира, или ще се срути. Предупреждението е на британския премиер Дейвид Камерън в авторска статия за днешния в. “Зюддойче цайтунг” под заглавие “Нужен ни е най-добрия кандидат, не  Юнкер”.

Камерън подлага на унищожителна критика кандидатурата на Жан-Клод Юнкер за председател на Европейската комисия:

Юнкер не фигурира в нито една бюлетина, никой не е дал вот за него. Гражданите, които се отправиха към урните, искаха да изберат своите евродепутати, а не президента на ЕК.”

Атаката на британския премиер идва часове, след като вчера президентът на Европейския съвет Херман ван Ромпьой започна сондиращи разговори по издигане на кандидатура за председател на ЕК с фракциите на политическите партии, представени в Европейския парламент. Той бе натоварен с тази мисия на 27 май от 28-те лидери на държавите от ЕС.

“В разговора ми с Ван Ромпьой споделих, че Европейският парламент очаква за гласуване да бъде представена кандидатурата на Жан-Клод Юнкер. Ние сме най-голямата парламентарна фракция и единодушно заставаме зад него”, заяви днес лидерът на фракцията на Европейската народна партия (ЕНП) Манфред Вебер.

Социалдемократът Мартин Шулц, който беше конкурент на Юнкер за поста председател на ЕК, припомни от името на Партията на европейските социалисти (ПЕС), че е добра демократична традиция мандатът да получи кандидатът на партията, победителка на евроизборите.

“Ето защо ние, социалдемократите, подкрепяме кандидатурата на Юнкер”, каза Шулц.

Вън от съмнение е, че той се надява на друг висок пост в Брюксел.

Юнкер бе водач на листата на ЕНП, но той беше по-скоро "лице от плаката", а не кандидат за евродепутат в нито една страна от ЕС. Ако обаче наистина ЕНП и ПЕС се обединят около неговата кандидатура, той ще бъде подкрепен в Европарламента. Там тези две най-големи фракции имат 40 гласа над необходимото мнозинство от 376 гласа при вот.

Вебер и Шулц призоваха британския премиер да загърби упорството си и да се помири с Юнкер.

Засега Камерън остава непреклонен. Според него най-големите парламентарни фрации в Европарламента погазват европейските договори, като издигат кандидатурата на Юнкер за най-високия пост в ЕС - председател на ЕК.

Партиите се споразумели за него в “тъмна стая”, твърди британският премиер за “Зюддойче цайтунг”. Според Договора от Лисабон това право имат единствено лидерите на държавите от съюза.

Да се приемела просто така кандидатурата на Юнкер, това щяло по-скоро да подкопае демократичните устои на ЕС, отколкото да ги укрепи, смята Камерън. Според британския премиер ЕС трябвало да е по-гъвкав и конкурентноспособен, като предпоставка за това би било едно мъдро и смело ръководство и за председател на ЕК трябвало да бъде избран човек, който да прозре, че европейските дела понякога най-добре се решават на национално равнище.

"За председател на ЕК не ни е нужен Юнкер, макар той да е опитен политик, а най-добрият кандидат”, отсича Камерън.

Британският премиер разбирал, че сега европейците са луднали по световното по футбол и малцина се интересували кой ще оглави ЕК. Но според него този дебат бил далеч по-важен за бъдещето на Европа, отколкото кой ще грабне купата на Мондиала.