Бизнесменът Веселин Марешки, който наскоро основа политическата формация "Воля" разкритикува Христо Иванов заради инициативата му за учредяване на нова партия. Пред бТВ Марешки заяви, че Иванов би трябвало да се присъедни към него, за да не раздробява политическото пространство на борците срещу корупцията.

"Крах на класическатa политическа система, първа загуба на най-голямата партия, няколко формации отиват в пенсия", каза Марешки, анализирайки политическата 2016 г.

Той посочи като пенсионирани партии АБВ и Реформаторския блок И допълни:

"В пенсия  отиват и такива, които тепърва се създават на някакъв министър, Христо Иванов, който сега щял да се бори с корупцията. Ние преди една година го обявихме и тръгнахме. Ако наистина е борец срещу корупцията, да бърза да се записва в нашето гражданско движение, а не да раздробява борците срещу корупцията".

Според Марешки, след като изборите са свършили, "мишките се изпокриха" и единственото "острие" на народа срещу картелите е той. Бизнесменът разкритикува новоизбрания президент Румен Радев за това, че е повдигнал въпрос за обществена поръчка на 200 млн. лв., а не казва нищо за 2 млрд. лв. от картела. Марешки заяви, че ако неговата партия е първа политическа сила, бензинът ще поевтинее с 30-40 стотинки в цялата страна.

"Хората в момента, а не след като спечелим изборите, купуват с 30-40 стотинки по-евтино в 10-15 града. Ако другите българи искат това да се случи в останалата част от страната, ние трябва да сме първа политическа сила. Държавата трябва да се намеси. 84% от българите вярват, че има картел, той е доказан", заяви Марешки.

Той каза още, че е проблем за "държавата на олигарсите и корумпираните политици". Марешки отрече да е олигарх, защото не злоупотребява с политическа власт и не работи с държавни поръчки.

"Най-лесно е да вляза в картела", каза Марешки.

Той обясни, че още в началото на бизнеса си е бил поканен да влезе в картелите на бензиностанциите и на лекарствата. Отказал това, защото не искал да злоупотребява с позиции и държи не само той, а всички българи да живеят добре.

Според него битката за първото място на предстоящите параламентарни избори ще е между неговата партия и ГЕРБ.